Selecteer een pagina

Een standkachel is een kachel die in de camper functioneert met of zonder dat de motor in
werking is. Standkachels zijn specifiek bestemd voor het verwarmen van mobiele ruimtes, zoals in een camper. Naast het verwarmen van de binnenruimte bij stilstand is het eveneens mogelijk om een standkachel als bijverwarming tijdens het rijden te gebruiken. Bij het reizen met de camper in de winter is een standkachel eveneens te gebruiken als voorverwarming voor het ijsvrij maken van de ruiten.

Werking van de standkachel
De standkachel heeft een compact design en er is een onderscheid te maken tussen koelwaterverwarmers en luchtverwarmers. De koelwaterverwarming gebruikt brandstof uit de campertank en verwarmt het koelwater. Na het bereiken van een bepaalde temperatuur brengt de ventilator de warmte in de camper. Er zijn mogelijkheden om de set met extra warmtewisselaars uit te breiden. Dat zorgt in de camper voor een optimale verspreiding van
de warmte. De luchtverwarmer verwarmt uitsluitend lucht en verwarmt sneller, maar de ruimte is ook weer sneller koud bij het uitzetten van de kachel. De koelwaterverwarmer kent een langere warmte standtijd, maar het duurt wat langer voordat de ruimte warm is.

Wil je misschien een camper kopen? Lees in deze blog wat de nadelen zijn van een camper hebben, zodat je goed weet waar je aan begint!