Selecteer een pagina

Met de camper reizen is een van de mooiste manieren om een land te verkennen. Het internet staat dan ook vol met foto’s van perfecte stelletjes op de meest idyllische plekjes. Toch zijn er ook nadelen aan het hebben van een camper en daar hoor je niemand over. 

In deze blog vertellen we uit persoonlijke ervaringen waar je allemaal tegen aan kunt lopen als trotse eigenaar van een camper. We geven je ook tips om niet dezelfde fouten te maken die wij ondergingen!

De camper kan kapot

Dit is het grootste nadeel van een camper. Dat je niet weet wanneer het kapot gaat, hoelang de reparatie duurt en wat de kosten zullen zijn. Wij gingen je voor.

Nadat we ons huis te koop hadden gezet, gingen we op zoek naar een nieuwe camper. Na meerdere afspraken hadden we een camper gevonden die goedkoop was, maar wel een paar gebreken had. Zo had de camper alleen een luchtvering en zat er wat laswerk aan te komen. De verkoper had een aankoop keuring van de vorige geïnteresseerden als bewijs van de aankomende kosten. De prijs voor de camper met de extra garage kosten zat onder ons budget. Dus besloten we het te doen.

Na de nodige reparaties reden we gelijk weg voor 6 weken naar het Noorden, toen we terug kwamen blijk het toch niet helemaal goed te zitten met de lucht vering. De luchtvering specialist van Den Haag bleek niet zo goed te zijn en we moesten 8 weken wachten op een nieuwe luchtvering! Plus extra kosten!

Met de camper hadden we simpelweg pech, net zoals de keuze van de garage. Op het einde gaf de eigenaar van de garage toe dat ze fouten hadden gemaakt en daar niet goed mee om hadden gegaan. Dat is heel eerlijk van hem, alleen jammer dat we de camper 8 weken kwijt waren.

  • Tip 1. Laat een onafhankelijke aankoop keuring doen. Dat zorgt voor een overzicht wat er nog gedaan moet worden en of de verkoopprijs reëel is.
  • Tip 2. Een goede garage is goud waard voor een camper. We hebben de camper naar meer dan 8 garages gebracht en hopelijk hebben we nu de goede gevonden. Binnekort schrijven we daar een blog over.
  • Tip 3. Zorg goed voor je camper! Als je gaat beknibbelen op onderhoudskosten dan gaat een camper snel achteruit. Stop er liefde en tijd in en zorg voor een goede reisverzekering.

Een camper is klein

Reizen in een camper is inleveren op woonruimte. Je kookt, leeft, kleed je om, toiletteert en vermaakt jezelf op 8 m2. Dat is wel een nadeel van een camper waar je tegen moet kunnen. Wij ondervonden dat het nog minder dan 8m2 kan.

We hadden geen zin om in Nederland te wachten tot de garage zou bellen. Na veel mails over en weer met de reisverzekering werd er bevestigd dat we voor 5 weken aan camping vergoeding zouden krijgen. Dus besloten we hals over kop een flink gebruikte bestelauto te kopen voor 500 euro. Die trokken we leeg en maakte er een parketvloer in, knipte een matras op maat en we hingen een paar handige haken aan de zijkant.

Binnen een paar dagen reden we naar Bretagne in een Citroën Berlingo. Dit is verreweg de krapste camper die we ooit hebben gehad. Koken deden we op kampeer gaspitje onder een afdak ,we hadden een Porto Potti tussen de deur en het matras en de surfplanken lagen op het dak.

  • Tip. Wees realistisch als je een camper gaat kopen. Vooral voor lange termijn reizen en als je op vakantie gaat naar koude landen, dan wil je iets meer comfort dan een Berlingo.
Nadelen camper

Een Citroën Berlingo is niet de beste keuze om in te reizen.

In een camper reizen is arbeidsintensief

Heb je een gloednieuwe luxe camper uit de showroom en overnacht je op 5 sterren campings dan geld dit nadeel misschien niet voor jou. Voor de rest van de camper eigenaren, reizen in een camper is arbeidsintensief!

  • Om de dag moet je vers water halen
  • Douche doe je bij een stranddouche of op een camping
  • Wil je wild kamperen dan ben je steeds op zoek naar een nieuw plekje
  • Wassen doe je bij een wasserette en de was ophangen doe je aan zelf gespannen lijntjes
  • Plassen doe je op een Porto Potti die je steeds moet legen en verschonen of bij openbare toiletten
  • Alles is goed opgeborgen in boxen die je niet snel kunt pakken
  • Je hebt minimale privacy met een camper
  • Steeds op zoek naar elektriciteit en WIFI
  • Veel gratis overnachtingsplekken kun je maar 48 uur staan of hebben een max van 2 meter hoogte.

 

Nadelen camper

Niet de meest romantische wild kampeer plek.

 

  • Tip. Nu we een kind hebben zijn we veel beter voorbereidt. We maken gebruik van de camper app van de NKC. Daar kun je vrij makkelijk een route voorbereiden door de gratis plekken uit te zoeken met eventueel de uitwijk plekken. Door de uitgebreide reviews kun je al redelijk een inschatting maken of het een betrouwbare slaapplek is.

Verborgen gebreken

Wanneer je een tweedehands camper koopt weet je eigenlijk helemaal niets van de staat. Dat is onze conclusie na deze 2 ervaringen.

De Citroën Berlingo die we kochten had nooit door de keuring gemogen. Tijdens onze vakantie hadden we geen problemen en konden de kleine camper daarna weer doorverkopen. Toen bleek er van alles aan de hand te zijn. We hebben zelfs de garage gebeld die de APK keuring had gedaan, om hem daarmee te confronteren. Hij deed nogal laconiek en we kwamen niet verder met hem. Na een paar maanden kon de Berlingo naar de sloop.

Ervaring nummer 2 was een miskoop in Nieuw Zeeland. Een camper kopen in een Nieuw Zeeland draait om timing, locatie en geluk. Als je een camper in het hoogseizoen (December) in Auckland wilt kopen dan betaal je de hoofdprijs. Als je in april op zoek gaat naar een camper in Christchurch dan betaal je voor diezelfde camper de helft!

Het is een bijzondere markt waar 30 jaar oude busjes worden verkocht met tipex op de roestplekken, dubieuze matrassen en 20 half functionerende gadgets. Bij elke camper verkoper hoor je dezelfde leus: “We never had a problem with it.”  Je koopt een camper voor 3 tot 12 maanden en dan wil je weer verkopen. Dat gaat niet altijd goed.

 

Nadelen camper

Onze miskoop in Nieuw Zeeland.

  • Tip. Voor ieder budget kun je een camper kopen. Het loont om een onafhankelijke aankoop keuring te doen voor de camper. Ook in het buitenland! Het is misschien een dure uitgave in eerste instantie, maar later zul je er dankbaar voor zijn.

Het weer

Er is niets zo veranderlijk als het weer en als je eenmaal in een camper reist, dan kun je daar niet omheen. Dat is een van de nadelen van een camper. Ben je in de Algarve en staat de thermometer op 35 graden, dan is je camper een oven. Je kunt ook naar het Noorden rijden, waar het weer wat frisser is. Net zoals wij dat deden.

Tijdens onze reis naar de Noordkaap werd er een dubieus record gevestigd van de langste aantal dagen achter elkaar met regen! De teller stond op 100 dagen, het was juni en we reden naar het hoge Noorden. De Noordkaap was nog ver weg, maar we wilde op zijn minst naar een van de prachtige eilanden van Lofoten. Het zou nog 2 dagen reizen zijn. We bekeken de weersvoorspellingen: windkracht 8 en 9 en zo ver de voorspellingen gaan, regen.

Alles in de bus was klam, schoenen waren aangekoekt met modder en de surfstranden waren moeilijk te vinden of er waren geen golven. Wandelen was helaas ook geen optie, omdat je dan tot je knieën in de blubber zou zakken. Het idyllische #vanlife gevoel was even weg.

We hebben ons plan voor de Lofoten en de Noordkaap laten varen. De zon scheen in Zweden en na weken naar het Noorden rijden, reden we in een paar uurtjes Oostwaards door kletsnatte bossen naar het minder dramatische Zweden. De zon scheen er inderdaad en we hebben in een klein dorpje koffie gedronken en een ijsje gegeten.

  • Tip. Soms moet je de idealen laten varen en een flexibele houding aannemen. Sommige dingen kunnen je niet controleren en we hopen een volgende keer wel de doorsteek naar Lofoten te kunnen maken.

Een oldtimer tot camper verbouwen

Het internet staat er vol mee; prachtig en creatief omgebouwde oldtimers. Wat de meeste niet weten is dat het verbouwen van een oldtimer veel tijd en geld kost! Ook al al is de camper omgebouwd dan kost het nog steeds veel liefde, zorg en tijd om de camper rijdende te houden.

Na een financiële meevaller kon ik een kanariegele Volkswagen T2 kopen uit 1976, dezelfde als in de film: Little miss sunshine! Een jongensdroom ging in vervulling, in mijn gedachten bouwde ik de camper om en reed ik de wereld over op zoek naar avontuur en lokaal werk. De realiteit was een tikkeltje anders. Een dag later weigerde de camper te starten en ik snapte niets van het Duitse Handbuch die ik erbij had gekregen.

Na een jaar gesleutel besefte ik dat de T2 me heel veel geld had gekost en ik er maximaal 500 km in had gereden. Ik besefde ook dat ik nooit automonteur zal worden want daar wordt ik echt niet gelukkig van en daarom verkocht ik (met verlies) Little miss sunshine weer.

  • Tip. Heb je een flink budget, tijd en is dit een levensdroom? Dan vooral doen! Maar wees wel realistisch. Kun je een huishoud accu aansluiten? Snap je hoe je elektriciteit moet aanleggen? Het scheelt je een hoop frustratie als je dat uitbesteedt en er later dankbaar gebruik van kan maken. In mijn geval was een cursus duits ook handig geweest..

Leven in een camper met kinderen

Alle nadelen die we besproken hebben worden versterkt met de macht 10, wanneer je kinderen hebt.

Voor de duidelijkheid, het is heerlijk om op reis te zijn met een kind, het vergt alleen een hoop aanpassingsvermogen. De eerste camper trip met onze kleine jongen was verhelderend. We hadden geen plan, wel een doel; Bretagne. Die haalde we na vijf dagen rijden in plaats van de gebruikelijke twee. Het werd duidelijk dat er maar een tempo is; die van hem.

Die snelle surfsessie voor het donker 20km verderop of gewoon een nacht doorslapen zijn dingen uit een vorig leven. In plaats daarvan wandel je in de vroege ochtend met een murmelend ventje in de draagzak over brede Bretonse stranden. Later een kop koffie bij de camper met een pain au chocolate en een kleedje met wat speelgoed. Langzaam begon het te dagen dat ons leven in de camper er voortaan anders uit gaat zien.

  • Tip. Het leven met kinderen in een camper hoeft geen nadeel te zijn. Het is maar hoe je het zelf benaderd. Er zijn geen opgejaagde surfsessies meer of lange vermoeiende autoritten. We genieten nu veel meer van de kleine dingen en het langzame tempo waar we in reizen.

 

De nadelen van een camper

Ochtend wandeling over Bretonse stranden. Foto geschoten met baby in draagzak.. 😉

 

Zijn er ook voordelen van het bezitten van een camper?!

Ja die zijn er ook en daar hebben we een uitgebreide blog over geschreven! Dus wil je wat positief nieuws? Bekijk onze blog die vol staat met tips en voordelen van een camper hebben!

Nadelen camper

Vind je dit een leuke post, bewaar hem dan op Pinterest!

 

Grappig feitje: De kruissleutel op de omslag foto was te klein en paste niet op het wielmoeren… 😉