Selecteer een pagina

[update 2022] Hoe mooi zou het zijn als we elektrisch rijden met de camper zonder gebruik van olie of diesel. Dat je geruisloos tussen de bergen en bossen rijd voordat je tussen de bomen in slaap valt. Dat je werkt aan een schonere toekomst voor onze kinderen. Maar hoe is het gesteld met de elektrische camper? Hoe duur is het opladen? Zijn er al nieuwe modellen en kun je ze al huren?

In deze blog vertellen we je alles over elektrisch rijden. Omdat er een hoop gebeurt op dat gebied, werken we de blog regelmatig bij, zodat de informatie accuraat blijft. Na de basis uitleg vertellen we meer over de elektrische camper.

Waarom elektrisch rijden?

Elektrisch rijden staat al een tijd niet meer in de kinderschoenen. Naast geruisloos, geen CO2 uitstoot bij het rijden en lage onderhoudskosten zijn er nog andere redenen om een elektrische auto of camper te kopen.

De overheid keert per 1 juli 2020 een aanschafsubsidie uit voor elektrische auto’s. De subsidie is maximaal 2000 euro voor een tweedehands auto en 3350 voor een nieuwe personenauto.

Een andere reden om elektrische te gaan rijden, is dat de diesel campers steeds duurder worden. De landen in de EU zijn allemaal hard bezig om aan de klimaateisen te voldoen. In de Scandinavische landen worden er na 2025 geen nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor geregistreerd. In Nederland is dat in 2030.

Ierland wilt in 2045 stoppen met de Ierse Apk-keuring voor diesel auto’s! Dat houdt in dat alle auto’s met een verbrandingsmotor van de weg moeten. 2045 lijkt nog ver, maar de weg daar naartoe is al ingezet.

Een andere mooie bijkomstigheid is dat we niet meer afhankelijk zijn van olie om de prijs van een liter diesel te bepalen. Theoretisch kun je zoveel stroom opwekken via zonnepanelen en windenergie dat je straks zelfs met een camper ‘off the grid’ kunt zijn! De enige uitstoot die je dan veroorzaakt zijn de productiekosten.

 

Elektrische camper

Staan er straks op dit soort idyllische plekjes laadpalen?

Hoelang kun je elektrisch rijden met de camper?

Er kleven nu nog wel enkele nadelen aan elektrisch rijden met een camper, zo is de actieradius tussen de 120 en 300 km en duurt het opladen langer dan een tank met diesel volgooien. De nieuwe Fiat Ducato electric heeft bijvoorbeeld een actieradius van ongeveer 300km. En als je maar 300 km kan rijden waar vind je dan de volgende laadpaal?

Het nieuwe rijden vergt dus wat aanpassingsvermogen. Maar er zijn veel positieve veranderingen. Zoals de supermarkten die inspringen op de elektrische trend door laadpalen te plaatsen bij de parkeerplaatsen. Op die manier kun je boodschappen doen en wordt de accu opgeladen. Sommige bieden het opladen zelfs gratis aan!

Hoe werkt het opladen, waar kun je opladen en wat zijn de kosten?

Je kunt de elektrische camper opladen met een speciale stekker die de accu weer oplaad. Er zijn 3 verschillende manieren van opladen:

  • Thuis –  je plaatst een laadpaal thuis en de kosten gaan via jouw energieleverancier.
  • Openbare laadpaal – Op straat of bij kantoor, je betaald via een pas van een laadpaalprovider.
  • Snellaadpaal – Staan bij drukke wegen en snelwegen, je betaald via een pas van een laadpaalprovider.

Als je laad bij een openbare laadpaal of bij je thuis dan duurt het ongeveer 6 tot 10 uur om je accu weer vol te krijgen. Bij een snellaadpaal gaat dat in 20 tot 40 minuten. Het nadeel van een snellaadpaal is dat de accu tot 90% geladen kan worden.

Voor de openbare laadpalen en de snellaadpalen heb je een pas nodig van een laadpasproviders. Kijk op https://laadpastop10.nl/ voor alle voordelige passen die je nodig hebt bij de openbare en snellaadpalen. De laadpasproviders hebben afspraken met buitenlandse laadpaalaanbieders, check voordat je op reis gaat, eerst dus de voorwaarde van de laadpasprovider. Misschien moet je eerst het gebruik voor in het buitenland activeren.

De kosten voor het laden worden berekend per kiloWattuur (kWh). De prijzen lopen flink uiteen per provider. Het goedkoopste is opladen bij je thuis, dan betaal je het tarief van je energieleverancier. Meestal rond de 20 cent per kWh. Heb je zonnepanelen en windmolens in de tuin dan wordt het nog goedkoper! Bij de openbare laadpalen betaal je wat meer, zo rond de 35 cent per kWh en bij snellaadpalen rond 60 cent per kWh.

Elektrische camper opladen

Fastned is een van de laadpaalproviders die je veel ziet in Nederland

Hoeveel laadpunten zijn er?

Nederland loopt als het gaat om laadpalen dichtheid voorop. We hebben 50.000 openbare laadpalen en een kleine duizend snellaadpalen. Dat aantal wordt steeds groter. In Europa wordt er ook flink geïnvesteerd in laadpalen. Bij de ANWB hebben ze een handige kaart waar alle laadpalen plus kosten, in Europa staan.

Welke kosten komen er bij elektrisch rijden?

De aanschaf van een elektrische auto (of bestelbus) is duurder dan een brandstof auto. De kosten na de aanschaf zijn daarin tegen veel lager. Zo betaal je geen wegenbelasting, BPM en heb je een lagere bijtelling. Daarbij is stroom vele malen goedkoper dan benzine of diesel.

Bovendien heb je waarschijnlijk minder onderhoud aan een elektrische auto dan bij een brandstof auto. Er zit geen versnellingsbak in een elektrische auto en daardoor hoef je dus geen nieuwe koppeling te vervangen. Ook zijn er geen kosten voor de distributieriem, bougies, olie verversen en slijten de remmen minder snel omdat je op de elektromotor remt.

Op de langere termijn zou een elektrische auto dus goedkoper moeten zijn dan een brandstof auto.

Hoe zit het met de accu?

Het zwaarste en duurste van een elektrische auto is het accupakket. Omdat de elektrische auto industrie al een tijd bezig is met het ontwikkelen van de accu, is de kwaliteit en duur van de accu’s enorm vooruit gegaan. De moderne lithium-ion-accu wordt steeds goedkoper, kleiner en beter. Het accupakket van Tesla is onderzocht en het blijkt dat na 250.000 km de accu’s nog steeds tot 90% opgeladen kunnen worden. Dit is een goed teken voor de toekomstige tweedehands markt in elektrische auto’s en vooral voor de toekomstige elektrische campers!

Elektrische camper

Hoe zit het met het accu pakket?

Welke bestelbussen of campers zijn er op de markt?

Jippie, Anno 2022 zijn er inmiddels bedrijven die electrische campers maken zoals Fixxter. Ook grote merken als Dethleffs heeft een prototype elektrische camper vol zonnepanelen gemaakt, maar die komt helaas niet op de markt. Hetzelfde geldt voor Winnebago. Het mooie van deze prototypes is wel dat zij het startschot hebben gegeven. Hopelijk volgen er snel meer initiatieven!

Een andere manier om in een elektrische camper te rijden is door een elektrische bestelbus te kopen en die vervolgens helemaal naar je eigen hand zetten. Het klinkt als een prachtige droom, je eigen unieke design in een prachtige elektrische VW Crafter of Fiat Ducato bouwen. Voor nu moet je nog geduld of een flink budget hebben. Een Crafter occasion met 10000 km op de teler kost je nog steeds meer dan 50.000 euro.

We kwamen het volgende filmpje tegen over de huidige elektrische bestelbussen. Vooral de Vw type 20 is om te watertanden!! Nu maar hopen dat de tweedehands markt in elektrische bestelbusjes snel van de grond komt!

 

Een oude klassieker ombouwen tot elektrische camper

Deze optie is voor de gepassioneerde klussers onder ons. Stel je voor dat je een oude Citroën HY op de kop tikt en deze ombouwt tot een rijdend museum stuk. Vol met de nieuwste technologie en toch die prachtige vintage look. Overdag sta je te pronken op een Foodmarkt en daarna rij je naar het strand om onder de sterren te overnachten, terwijl de Citroën oplaad voor de volgende dag.

Het is een romantisch idee, alleen niet een goedkoop idee. Een old timer kost nu meer dan de originele aankoop in de jaren 60 of 70 en een nieuw accupakket kost ook nog eens 15 tot 20.000 euro. Dit soort projecten hebben een hoop liefde, toewijding en budget nodig. Maar vooral ook kennis!

Heb je het budget maar niet de kennis, dan zijn de monteurs van www.iridium-wohnmobile.de misschien wat voor jou. Je kunt het ook dichter bij huis zoeken op https://kazoocampers.nl/elektrische-campers/

Elektrische camper

Zou je deze Citroën HY om kunnen bouwen tot een elektrische camper?

Kun je een elektrische camper huren?

Het is een flinke stap om een elektrische auto of bestelbus te kopen. Niet alleen het aankoop budget is hoger, ook de manier van rijden verschilt van een brandstof camper. Als je nieuwsgierig naar het elektrisch rijden met de camper bent, zou je er een kunnen huren bij Camptoo.nl. Daar staat de eerste E-camper van Nederland te huur!

Klik hier om met €25 euro korting een camper te huren bij Camptoo

Elektrische camper

E-camper huren bij Camptoo

Onze conclusie

De trend is gezet. De huidige accupakketten zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee. Europa is het laadpalen netwerk aan het uitbreiden en de eerste bestelbussen worden al tweedehands aangeboden. Ook de eerste electrische campers zijn inmiddels verkrijgbaar, dus dat gaat de goede kant op!

Lees hier onze tips om een tweedehands camper te kopen!

 

Elektrisch rijden met de camper

Vind je dit een leuke blog, bewaar hem dan op Pinterest!