Selecteer een pagina

Waarom worden er elk jaar weer meer campers verkocht? Van buscampers die op marktplaats worden verhandeld tot aan volledige huizen op wielen die van de dealer komen. Waarom steken zij zo veel tijd en geld in een camper? Wat zijn de voordelen van een camper?

In deze blog vertellen we je waarom reizen in een camper zo ongelofelijk mooi kan zijn. We hebben het samengevat in 8 redenen die we uit persoonlijke ervaringen willen delen!

 

#1: De ultieme vrijheid.

Dit is misschien wel het meest grote voordeel van een camper. De vrijheid om te gaan en staan waar je wilt.

Wij houden vooral van de vrijheid die een camper biedt. We zijn wispelturig en beslissen vaak op de dag zelf wat we gaan doen en waar. Dan is een camper de ideale metgezel. Willen we surfen dan bekijken we op internet waar de golven zijn. Als we zin hebben om lekker te eten in de stad dan pakken we de kaart erbij om een stad uit te kiezen met de lekkerste lokale gerechten.

Vooral het weer is een belangrijke factor, waar gaat de zon schijnen en hoe lang. Je pakt je spullen op, zet een lekker muziekje op en zet de camper in de eerste versnelling. Kleine kanttekening; met kinderen duurt het net even iets langer. 😉

 

Voordelen camper

In Noorwegen vind je nog genoeg ruimte, rust en prachtige natuur

 

#2: Back to basic

Het is fijn om even niet je mobiel te hoeven pakken bij elk rust momentje van de dag. De stress van de stad en de “fear of missing out” waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Het is eigenlijk heel simpel in een camper: Je eet, slaapt, onderhoudt en vermaakt jezelf en elkaar.

Als je een tijd in de camper reist, dan merk je dat je weinig nodig hebt om gelukkig te zijn. Een box waar al je kleding in past, want je draagt toch bijna elke dag hetzelfde. Een box met keukenspullen, pakken pasta, haver en rijst. Wat speelgoed om buiten en binnen te spelen en een laptop om te kunnen werken.

Je gaat ook de kleine dingetjes meer waarderen, zoals het lekkere pure eten van een lokale boerenmarkt. Alle boeren uit de streek komen daar hun mooiste producten verkopen, die je daarna op het strand onder een warme zon op eet. Dan merk je dat een boom gerijpte vrucht smaakt toch echt beter smaakt dan een uit de container. Of zou het de zon zijn..

 

#3: Tijd voor je familie

 

In deze tijd is het niet ongebruikelijk je kind 5 dagen naar een crèche te brengen van 8 tot 1730. Drukke schema’s en carrières dwingen ons om onze eigen kinderen minder vaak te zien. Als we mazzel hebben past oma ook nog een extra dag op, zodat je voor je partner ook nog wat “quality time” over hebt.

Hoe mooi is het dan om weer met je familie te connecten in een camper. Je kunt samen reisplannen maken, kaartlezen, lokale lekkernijen uitproberen en onderweg alle liedjes van Sesamstraat meezingen. Een bakje voor alle gevonden schelpjes, dennenappels en een mooie gevonden tak staan op het dashboard. Je kunt reizen door de ogen van een kind en in de avond zit je samen naar de sterren te kijken.

#4: Zo goedkoop als het kan

Op de kliffen van de Algarve vind je overwinterende surfers in Duitse Volkswagen campers die op het kleinst mogelijk budget leven. De surfboards liggen nonchalant om de camper en de wetsuits hangen te drogen op de zijspiegels. In de avond eten zij spaghetti bolognese met een lauw biertje en overdag goedkope koffie met brood en pindakaas. Wat krijg je hier voor terug? Surfen en leven op een van de mooiste plekjes van Europa. Op een zonnige en sportieve manier de koude winter overslaan. Dat alles met een ienie mienie budget.

Een ander voordeel van een camper is dat je goedkoper kan reizen door een duur land. Een mooi voorbeeld is Japan, daar is het transport, overnachtingen en eten erg duur. Het is zonde om Japan dan over te slaan want het land heeft zo veel te bieden! Een optie is om een camper te huren. Een camper huren is niet goedkoop, maar maar wel goedkoper dan hotels, treinen en restaurants. Kijk hier als je meer wilt weten over een camper huren in Japan.

Een ander voorbeeld is Noorwegen. Wij vonden onze camper trip door Noorwegen ongelofelijk mooi. Het land is alleen heel duur. Maar met de camper kun je flink in slaan bij een goedkope supermarkt in Duitsland en daarna genieten van de ongekende schoonheid van de wispelturige Noorse natuur.

 

Voordelen camper

Gratis overnachting en visstek ergens in hartje Noorwegen

 

#5: Van de gebaande wegen

 

Er is nog genoeg ruimte in Europa om van de gebaande wegen af te gaan. Sommige campers hebben zelfs een 4 x 4 om helemaal van de weg af te gaan.

De meeste camperaars wijzen echter hun motorkap naar het Zuiden. Je kunt bijvoorbeeld de drukte opzoeken, door te slapen op een gezellige camping buiten Granada, om overdag de hectiek en pracht van het Alhambra op te zoeken.

Maar er is zo veel te ontdekken in Noorden. Heb je meer behoefte aan rust en leegte, dan kun je 5 ferry’s nemen naar een van de Outer Hebrides eilanden van Schotland. Eilanden met kraak helder water en Orca’s voor de kust. Gegarandeerd rust en ruimte.

Mocht je niet van de kou in het Noorden houden of de drukte van het Zuiden. Dan is er altijd nog de optie om naar door te rijden naar Afrika.

 

#6: Met de camper over de 7 werelddelen

Elk werelddeel kan bereisd worden met een camper. De verschillende landen hebben allemaal hun voordelen en beperkingen, de vraag is: hoe avontuurlijk wil je reizen?

Wil je makkelijk reizen in een camper, dan is Australië of Nieuw Zeeland wat voor jou. Die landen zijn nog nooit zo toegankelijk geweest als nu. Waar het 20 jaar geleden een heel gedoe was om een camper te kopen. Is dat nu (bijna) een fluitje van cent.

Hoe koopt bijvoorbeeld de huidige backpack generatie een camper in Nieuw Zeeland? Op de volgende manier. Zij hebben hun afspraken al online geregeld voordat ze überhaupt in het vliegtuig zitten. Bij aankomst staat een Uber klaar om hun naar een Airbnb adres of nauwkeurig uitgezocht hostel te brengen. De volgende dagen hebben ze meerdere camper bezichtigingen gepland met wie ze uitvoerig mail contact hebben gehad. Als de onderhandelingen goed gaan dan rijden ze binnen een paar dagen de stad uit op zoek naar avontuur.

Ben je op zoek naar een werelddeel met meer uitdaging en avontuur? Dan blijven er genoeg landen over die je met een camper kunt bereizen. Zo kun je een camper huren in Japan of naar de Noordkaap rijden. Ben je op zoek naar een “once in a lifetime”  avontuur, dan is de 30.000km lange Pan American Highway misschien wat voor jullie. Deze weg loopt helemaal van het noorden in Alaska tot aan Patagonië.

 

Voordelen camper

Het is tegenwoordig makkelijk om een camper te kopen in Nieuw Zeeland

 

#7: Creatieve uitlaatklep

Voor de handige creatievelingen onder ons is niets zo mooi als een blank canvas die je naar je eigen hand kan zetten. Dat canvas kan in de vorm van een lege bestelbus, klassieker, schoolbus of desnoods een vrachtwagen komen. Welk soort hout ga je gebruiken tegen de wand, wil je een vast bed of slaap je liever in een hangmat. Hier vind je verschillende opties.

  • Je bent super handig en creatief – Je bent gezegend en kunt een lege klassieker ombouwen tot een elektrische ‘one of a kind’ camper. Lucky you!
  • Je bent niet handig maar wel creatief – Je kunt een basiscursus monteur doen of koop een bus waar de technische basis (huishoudaccu etc.) al klopt en gebruik je creatieve geest om het helemaal naar jouw smaak in te richten.
  • Je bent super handig maar niet creatief – Struin het internet af naar alle prachtige campers die al zijn gemaakt. Ongetwijfeld vind je hier jouw inspiratie die hun weg vinden naar je handige mentaliteit. Van een omgebouwde schoolbus uit Amerika tot aan een elektrische Piaggio camper.
  • Je bent niet handig en ook niet creatief – Val je in deze optie wees niet getreurd, je kunt dan drie dingen doen: handig worden (cursus), creatief worden (internet) of een kant en klare gebruiksvriendelijke camper kopen of huren.

 

#8: Camper community

De camper community is springlevend en komt in verschillende maten. Zo heb je de Duitse surfers op de Portugese kliffen die elkaar op zoeken voor een vroege surfsessie of tips delen waar de goedkoopste supermarkt is. Aan de Costa staan groepen Hollandse pensionado’s met grote luxe campers, die ’s avonds lekker zitten te wijnen samen. Samen een camper hebben schept een band. Al helemaal als je ver weg van huis bent.

De camper community begint thuis al op het internet. Daar worden handige tips en inspirerende ervaringen gedeeld. Een tof forum over camper reizen met kinderen vindt je via deze link. Je kunt er al je vragen over campers kwijt en andere camperaars vinden het leuk om hun kennis te delen.

# bonus: Je leeft meer buiten!

Als je met een camper rondreist dan ben je veel meer buiten. Omdat de camper vrij klein is, leef je meer met het ritme van het weer. Als de zon schijnt dan klap je een tafel uit en ga je buiten eten. Wordt het een prachtige dag dan pak je de spullen om 50 meter verder op het strand te picknicken.

Doe je aan Yoga of een 7 minute workout dan doe je dat buiten op een veldje of tussen de bomen waar de ochtendzon doorheen schijnt.

 

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar daar hebben we het nu niet over. Voor nu rijden we in onze camper met de wind in onze haren en de ogen op de horizon gericht. Samen met de liedjes van Juf Roos en Sesamstraat.

Wil je toch weten wat de nadelen van een camper zijn? Lees onze uitgebreide blog!

 

De voordelen van een camper

Vind je dit een leuke blog, bewaar hem dan op Pinterest!