Selecteer een pagina

In veel soorten wasmiddel zitten ontzettend veel ingrediënten die niet goed voor het milieu noch voor de huid zijn.  Zo merk ik het direct als wij een ander wasmiddel gebruiken en krijg ik overal jeuk. En zeker tijdens het reizen met de camper is het lastig om je favoriete wasmiddel te vinden in de winkel. Daarom probeerden wij uit om ons eigen wasmiddel te gaan maken! In deze blog delen we het wasmiddelrecept wat je overal kunt maken met jou!

Zelf wasmiddel maken – recept voor 2,5 liter vloeibaar wasmiddel

Om zelf wasmiddel te maken heb je maar 4 ingrediënten nodig:

  1. 40 gram Marseille of Aleppo zeep (natuurlijk en bevat geen palmolie)
  2. 40ml azijn
  3. 2,5 liter water
  4. evt. etherische olie voor een lekker geurtje

Je kunt ook andere soorten zeep gebruiken om bijvoorbeeld een wasmiddel met luchtje te creeëren. Ik hou van natuurlijk en biologisch en daarom kies ik voor Marseille zeep. Deze is overigens ook het meest gebruikt om zelf wasmiddel te maken.

Azijn in je wasmiddel? Jazeker!

Azijn is een natuurlijke wasverzachter en maakt goed schoon. Het perfecte wasmiddel ingrediënt dus! Een bijkomend voordeel is dat azijn jouw wasmachine ontkalkt. Je zult dus niet snel last krijgen van kalkaanslag bij het gebruik van je zelfgemaakte wasmiddel. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je kleren straks naar de azijn ruiken; deze lucht is compleet verdwenen aan het einde van de wasbeurt.

Waarom staat er geen soda in dit recept?

Wij kiezen bewust voor een wasmiddel zonder omdat soda ook je kleding kan bleken (dus tip voor de witte was: voeg 80gram soda aan dit recept toe!). Daarnaast is het vaak niet makkelijk te achterhalen of jouw wasmachine trommel van aluminium of rvs is gemaakt. Soda tast aluminium aan en is daarom niet geschikt om in deze wasmachines met aluminium trommel te gebruiken. En wij hebben gemerkt dat onze was nét zo schoon wordt zonder soda!

In 5 stappen zelf wasmiddel maken

Volg onderstaande stappen één voor één op om snel en simpel jouw eigen milieuvriendelijke wasmiddel te maken.

Stap 1: Zeep raspen

Gebruik een kaasrasp op de grofste stand. Wij hebben hiervoor een vrij grote rasp die je kunt neerzetten. Dat raspt het handigst. Ga door totdat je 40 gram zeep hebt geraspt. Heb je geen zin of tijd om te raspen? Koop dan kant-en-klare Marseille zeep vlokken!

Stap 2: Water koken

Breng een liter water aan de kook in een pannetje. Haal het pannetje van het vuur. Voeg nu de geraspte zeep hieraan toe en roer totdat dit geheel opgelost is.

Stap 3: Voeg het azijn toe

Voeg nu de 40ml azijn toe aan het water zeepmengsel. Meng het geheel goed door.

Stap 4: Voeg het overige water toe

Giet het mengsel met water, zeep en azijn in een emmer. Meng nu de overige 1,5 liter (koud) water hier doorheen. Roer goed totdat dit een geheel is en er geen stukjes meer inzitten.

Stap 5: Laat een nacht afkoelen

Laat het mengsel een nachtje afkoelen. Je zult merken dat na een paar uur het geheel al wat minder vloeibaar wordt. Uiteindelijk wordt het een soort van gel. Hoe dik jouw wasmiddel wordt is afhankelijk van de hoeveelheid en soort zeep die je gebruikt hebt. Je kunt je wasmiddel in een oude wasmiddel fles gieten zodat je het handig kunt bewaren.

Jouw eigen wasmiddel gebruiken

Gebruik een wasbolletje wasmiddel per was. Het wasbolletje leg je tussen je vieze was en je draait het wasprogramma wat je normaal ook gebruikt.

Je kunt dit wasmiddel voor alle soorten was gebruiken. Vind je het fijn om toch een lekker luchtje aan je was te hebben? Je kunt dan een paar druppels etherische olie naar wens toevoegen. Probeer bijvoorbeeld eens lavendelolie! Een bijkomend voordeel is dat je hele huis heerlijk zal ruiken nadat je de was gedaan hebt!

Wist je dat…

  • Je dit wasmiddel ook prima kunt gebruiken om je wc mee schoon te maken?
  • Je met dit goedje ook de vloer kunt boenen?
  • Of de douche mee schoon te maken?
  • Je voor echt vette vlekken in kleren een klodder wasmiddel erop kunt smeren voordat je deze in de wasmachine gooit? Weg is de vlek!

De kosten van zelf milieuvriendelijk wasmiddel maken

Hoewel ik eigenlijk het belangrijkste vind dat mijn wasmiddel ecologisch is en geen huiduitslag bezorgt, is het toch fijn meegenomen als deze ook lief is voor ons huishoudpotje!

Voordat ik zelf wasmiddel maakte, kocht ik standaard de 1500ml Frosch Aloë Vera ecologisch wasmiddel a €7,99. Hier doe je ongeveer 21 wasbeurten mee. Dat is €0,38 cent per wasbeurt.

Zelf wasmiddel maken kost me €3,79 voor een Marseille blok van 240 gram en €0,89 cent voor 1 liter biologisch azijn. Hiermee kan ik meer dan 12 liter wasmiddel maken. Ik gebruik ongeveer 80ml wasmiddel per keer. Met 12 liter wasmiddel kan ik dus 150 keer een was draaien. Met een klein rekensommetje kom ik dan uit op €0,03 cent per wasbeurt!

Tot slot

Je hebt nu een goedkoop, makkelijk en milieuvriendelijk recept om zelf wasmiddel te maken. Wij zijn heel tevreden met het resultaat en besparen ook nog eens kosten uit.

Wist je trouwens dat je ook heel gemakkelijk zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof kunt maken?

 

Pin 1 zelf milieuvriendelijk wasmiddel maken

Vond je deze post leuk? Bewaar hem dan op Pinterest!