Selecteer een pagina

Het was weer zover. We waren even vergeten dat we onze auto NIET onder die ene prachtig bloeiende boom moesten neerzetten. Onze ruit zit vol met vies hars en vastgeplakte vliegjes. Op weg naar oma bleek onze ruitenwisservloeistof op te zijn… Wat nu? Op zoek naar ruitenwisservloeistof bedacht ik me dat er toch een milieuvriendelijkere manier moet zijn om je ruiten schoon te maken dan die chemische flessen uit de winkel? Ik besloot daarom zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof te maken. In deze blog vind je het recept voor een zomer én winterversie!

Wat is ruitenwisservloeistof?

Ruitenwisservloeistof is een vloeistof die via de ruitenwissers op je ramen gesproeid wordt door middel van een elektrisch pompje om je ruiten schoon te maken. Ruitenwisservloeistof verwijderd vuil, vet en insecten van je autovoorruit en achterruit. De meeste auto’s hebben een 5 liter tank voor ruitenwisservloeistof. Deze tank bevindt zich onder de motorkap. 

Wat zijn de ingrediënten van ruitenwisservloeistof?

Heb je wel eens op het etiket gekeken van ruitenwisservloeistof? Ik deed het laatst eens. Het werd me al snel duidelijk dat dit goedje niet bestaat uit milieuvriendelijke afbreekbare materialen. Ik lees ingewikkelde namen als 5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one en 2-methyl-2H-isothiazol-3-one. Dit betekent meestal niet veel goeds…

5-chloro-2-methyl-2H-isothiazol-3-one ingredienten in ruitenwisservloeistof

Één van de ingrediënten van ruitenwisservloeistof: MTI

Na een kort google onderzoek blijkt 2-methyl-nog-wat Methylisothiazolinone (MTI) te zijn: een stof die allergische reacties kan oproepen en giftig is op celniveau. Niet heel fijn voor onzelf, maar ook niet voor de plantjes en dieren langs de weg lijkt me zo.

Zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof maken voor in de zomer

Ik bedacht me dat ik eigenlijk altijd standaard mijn ramen schoonmaak met een beetje azijn. Of een ui in stukjes gesneden. Werkt prima en is niet zo milieubelastend als de kant-en-klare goedjes die je in de winkel kunt kopen.

Dit moet dan toch ook mogelijk zijn voor een autoraam? Na een kleine zoektocht op Google blijkt inderdaad dat je prima zelf ruitenwisservloeistof kunt maken. Sterker nog, je hebt er zelfs maar 3 ingrediënten voor nodig! Je bent uiteindelijk goedkoper uit én het is milieuvriendelijker dan de conventionele vloeistoffen die je in de winkel koopt. 

Wat heb je nodig voor 5 liter ruitenwisservloeistof?

  1. 250ml Milieuvriendelijke glasreiniger 
  2. 100ml Biologisch azijn
  3. 4,6 liter Water (het liefst gedestilleerd of gefilterd water)

Het enige wat je hoeft te doen is alle ingrediënten met elkaar mengen in een grote emmer of 5 liter tank. Heb je meer of minder nodig? Je kunt het natuurlijk bewaren in een tankje in de auto. Of je houdt een verhouding van 1 deel glasreiniger op 16 delen water aan. Je kunt dus ook 125ml glasreiniger mengen met 50ml azijn en 2 liter water als je niet weet hoeveel er precies in je tank gaat. 

Je giet vervolgens je ruitenwisservloeistof in de tank zoals je normaal ook doet et voila!

De kosten van zelfgemaakte ruitenwisservloeistof

Uiteraard waren wij benieuwd of wij met onze zelfgemaakte ruitenwisservloeistof ook goedkoper uit zijn dan dat we een kant en klare flacon in de winkel kopen. Wat blijkt, onze eigen milieuvriendelijke versie is zelfs goedkoper dan de goedkoopste ruitenwisservloeistof van de Action!

Prijzen ecologische glasreiniger: Je kunt ecologische glasreiniger vinden vanaf €1,49 voor 750ml. Koop je liever bij de online en wil je een lekker geurtje aan je ruitenwisservloeistof? Dan ben je rond de €2,99 kwijt per 490ml. Héél af en toe heeft de Lidl ook ecologische glasreiniger van W5 en deze kost maar €1,09 per liter! 

In dit voorbeeld rekenen wij met de ecologische glasreiniger van de Hema. 

Prijzen (biologisch natuur azijn): Wij gebruiken biologisch natuurazijn van de jumbo (€0,89 per liter. Je kunt ook voor niet-biologisch schoonmaak azijn kiezen wat ongeveer de helft kost. 

Water: Wij gebruiken gewoon kraanwater. Echter wordt eigenlijk aangeraden om gedestilleerd water te gebruiken. Omdat het zou kunnen dat je anders kalkaanslag krijgt in je ruitenwisserslangetje en tank. Dat wil je natuurlijk niet. Wij lossen dit op door de scheut azijn toe te voegen aan het mengsel. Niet alleen zorgt dit ervoor dat er géén kalkaanslag wordt gevormd, het helpt ook om hardnekkig vuil als hars van je autoraam te verwijderen!

De prijsvergelijking:

In onderstaande tabel vind je de actuele prijzen en de prijs per liter van de zomer ruitenwisservloeistof. Zoals te zien is onze DIY milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof veruit de goedkoopste optie!

Merk

Prijs 

Prijs per liter

CarSprint (Action) zomer ruitenwisservloeistof

€1,49 per 5 liter

€0,30

Protection zomer ruitenwisservloeistof

€3,95 per 5 liter

€0,79

DIY milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof

€0,60 per 5 liter

€0,12

 

Zelf ruitenwisservloeistof maken met antivries voor in de winter

Bovenstaand recept is perfect voor de maanden wanneer het niet vriest. Op het moment dat het buiten begint te vriezen heb je een vloeistof nodig die niet kan bevriezen. Anders heb je 1. geen ruitenwisservloeistof en 2. bevriest je tank met vloeistof en kan daardoor kapot gaan. Daarom delen we hier hoe je met een paar kleine aanpassingen het zomer recept winterproof maakt!

Ingrediënten winter ruitenwisservloeistof met antivries

Je hebt maar drie ingrediënten nodig om zelf ruitenwisservloeistof met antivries te maken:

  1. 250ml Milieuvriendelijke glasreiniger 
  2. 1 liter azijn
  3. 3 liter Water (het liefst gedestilleerd of gefilterd water)

Het enige grote verschil met het zomerrecept is de hoeveelheid azijn die je toevoegt aan het mengsel. 

Antivries test

Als je twijfelt of de hoeveelheid azijn voldoende is, kun je een beetje ruitenwisservloeistof apart houden en in een potje buiten zetten. Als dat begint te bevriezen, zat er te weinig in en raad ik aan snel extra azijn in je auto te gieten.

Tot slot

Je hebt nu het recept om snel en makkelijk jouw chemische ruitenwisservloeistof te vervangen door een milieuvriendelijke versie. Wij hebben de proef op de som genomen en testte de ruitenwisservloeistof (zomerversie) deze week, nadat onze hele ruit vol met hars zat van mooie bloemetjes. Ik was zeer positief verrast door het resultaat; de hele ruit schoon en vrij van hars! En het is een fijn idee dat onze vloeistof die naast de ramen komt geen schade aanricht op de dieren en planten langs de wegen. 

Heb jij deze ruitenwisservloeistof ook geprobeerd? Deel met ons jouw ervaring in de comments!

pin zelf milieuvriendelijke ruitenwisservloeistof maken

Leuke post? Bewaar mij dan op Pinterest!