Selecteer een pagina

Een camper is de ideale manier van reizen! Je bent van alle gemakken voorzien, je kunt je vermaken als het regent, zelf gezond koken én je hebt alle vrijheid om op de mooiste plekjes te overnachten. Maar een tweedehands camper kopen doe je niet zomaar. 

Vaak is een camper een behoorlijke aanslag op je budget en dat maakt het belangrijk dat je goed weet wat je aankoopt om niet voor verrassingen te komen te staan op je eerste reis. In deze blog delen we 15 tips voor het bekijken en aankopen van een tweedehands camper.

Een tweedehands camper kopen: 15 essentiële tips

Het kopen van een tweedehands camper is iets waar je tijd vooruit moet trekken. Niet alleen de aanschaf kost veel geld, ook het onderhoud en de maandelijkse kosten spelen een rol. Het aanbod is enorm en varieert van prachtige pareltjes tot campers die net zo goed direct naar de sloop gebracht kunnen worden. Gebruik onderstaande tips tijdens het bekijken van een camper om de kansen op onwelkome verrassingen op jullie eerste camper avontuur tot het minimum te beperken!

Tip 1: Ga eerst huren

Heb je nog nooit in een camper gereisd? Ga dan eerst eens huren. Er zijn tegenwoordig veel camperverhuur platformen waar je voor een aantal dagen iemand anders zijn camper kunt huren. De grootste camper verhuur platforms zijn Paulcamper, Goboony en Camptoo. Deze verhuurplatformen werken hetzelfde als Airbnb. Zo kun je op een laagdrempelige manier ervaren of een campervakantie daadwerkelijk bij jullie past.

Daarnaast zijn er veel verschillende soorten en maten campers. Door te huren kom je erachter of je liever in een alkoof vakantie viert of dat het een compact camperbusje wordt.

Klik hier om met €30 euro korting een camper te huren bij Paulcamper

Klik hier om met €25 euro korting een camper te huren bij Goboony

Klik hier om met €25 euro korting een camper te huren bij Camptoo

 

Tip 2: Bekijk de camper in het echt

Het oriënteren op het kopen van een tweedehands camper gaat prima op je mobiel of desktop. Echter zien de foto’s er altijd mooier uit dan hoe de camper er in het echt uitziet. Vergelijk het maar met een huis kopen, dat kan ook niet op basis van foto’s.

Ten eerste zorg je er als verkoper natuurlijk voor dat je mooie foto’s plaatst om meer potentiële verkopers te trekken. Ten tweede is een camper simpelweg te groot om op een foto gedetailleerd te kunnen laten zien. Het is dus onmogelijk om op basis van een foto en omschrijving op internet een camper aan te schaffen.

Heb je jouw droomcamper gevonden op het internet? Maak dan een afspraak om hem reallife te bezichtigen. Neem de tijd hiervoor, maak er een dagje uit van!

Hoe wij dit aanpakken:

’s avonds struinen wij het internet af op zoek naar onze droomcamper, heerlijk vinden we dat! Wegdromen en denken aan onze toekomstige avonturen in ons nieuwe huisje op wielen.

Op het moment dat wij iets interessants zien, sturen we een berichtje om te vragen of de camper nog beschikbaar is. Zoja, dan vragen we eerst de basis informatie indien deze nog niet aanwezig is in de advertentie. Dit zijn zaken als aanwezigheid van roest, de staat van het interieur, distributieriem, bouwjaar en kilometerstand. Ook vragen we om de reden waarom iemand de camper weg doet.

Als de antwoorden op deze vragen overeenkomen met wat wij als vereisten hebben voor onze nieuwe camper, plannen we een afspraak in om de camper te bezichtigen. Het is een vereiste dat het tijdens de bezichtiging mogelijk is om een testrit te maken en om alles werkend te zien.

In sommige gevallen is dit lastig omdat de camper bijvoorbeeld geschorst is of in een opstal staat. In dat geval plannen we twee afspraken in. De eerste is om de camper te bekijken van binnen en buiten. Op basis hiervan bepalen we of het de moeite waard is (voor beide partijen) om een testrit te gaan maken. Daar maken we dan een tweede afspraak voor.

 

Tip 3: Bekijk meerdere campers

Bekijk meerdere campers voordat je op een koop overgaat. Je krijgt pas zicht op de markt als je meerdere campers vergelijkt die binnen jouw budget liggen. Zo kom je erachter of iemand veelste veel vraagt of dat iets juist een goede koop is.

Wij plannen vaak 3 bezichtigingen op een dag. Dit doen we omdat campers vaak verkocht worden op plekken die nét niet om de hoek van ons huis liggen. We maken we er een dagje uit van en zoeken we meerdere potentiële campers die in de buurt te koop staan.

 

Tip 4: Maak een testrit

Koop geen camper zonder dat je een testrit gemaakt hebt. Zo kun je voelen hoe de camper rijdt en of dit voldoet aan je eisen. Een oude camper trekt bijvoorbeeld erg langzaam op en zal moeite hebben met het rijden in de bergen. Ook lever je in een oude camper in op rijcomfort. Alleen door te testen weet je of je dit een afknapper vindt of niet.

Rijdt zelf tijdens de testrit! De verkoper kan misschien wel bepaalde trucjes hebben om de camper te laten starten, hier kom je niet achter als je de verkoper laat rijden. Laat de verkoper naast je zitten en neem iemand mee die achterin kan zitten om te luisteren of er rare rammelende geluiden zijn etc. Vergeet niet een ook stukje op de snelweg te rijden.

Wij hebben een keer de koop van een camper afgeblazen na de testrit omdat ik achterin een raar rammelend geluid hoorde. Door hiernaar te vragen kwamen we erachter dat dit weleens een behoorlijke kostenpost kon worden. Omdat we al behoorlijk aan de max van ons budget zaten, besloten we verder te zoeken.

 

Tip 5: Zorg dat je alles werkend ziet

Naast het motorische gedeelte heb je bij een camper ook te maken met een woongedeelte. Test alles in het woongedeelte uit en neem geen genoegen met ‘ja dit werkt gewoon hoor maar de huishoudaccu is leeg omdat de camper uit de opslag komt’. Zorg dat je het gas werkend ziet, de elektra, alle lampjes, koelkast, etc. Check ook of alle sleutels van alle luiken erbij zitten.

Let ook op het interieur. Zie je verkleuringen in de muren? Is het hout uitgezet? Is een oude camper van binnen helemaal bekleed met tapijt? Grote kans dat er vocht en/of een lekkage zit in de camper. Dit ruik je vaak ook doordat er een muffe geur in de camper hangt.

Tip 6: Stel vragen…heel veel vragen

Veel mensen vinden het spannend om vragen te stellen omdat ze het idee hebben er niks vanaf te weten en ten onrechte de verkoper als specialist te zien. Wees je ervan bewust dat het je eigen verantwoordelijkheid is als koper om de gehele camper te controleren op gebreken voordat je overgaat op kopen.

Hoewel ook ik er graag vanuit ga dat de verkoper eerlijk en betrouwbaar is, is dit helaas heel vaak niet het geval en deze persoon wil gewoon heel graag zijn camper verkopen. Het gebeurt vaker wel dan niet dat iemand informatie achterhoudt in de hoop dat je een gebrek niet ziet.

Daarnaast kun je vaak ook aan de antwoorden van de verkoper aflezen of iemand eerlijk is of niet. Kloppen de antwoorden bijvoorbeeld met wat iemand schreef in de advertentie? Praat iemand ergens overheen? Of weet iemand helemaal niks van de camper af? Dit zijn tekenen aan de wand dat er iets niet helemaal klopt.

Vragen die je kunt stellen:

 • Is de onderhoudsgeschiedenis aanwezig en kan je deze inzien?
 • Hoelang is de huidige eigenaar in bezit van de camper?
 • Waarom doet de eigenaar de camper weg?
 • Hoe oud is de huishoudaccu?
 • Is er roest aanwezig?
 • Zijn er ongevallen met de camper geweest?
 • Zit er onderhoud aan te komen?
 • Wat waren punten van aandacht tijdens de laatste APK?
 • Hoevaak is de verkoper er zelf mee weg geweest?
 • Is de camper verhuurd geweest?
 • Zijn er lekkages (geweest)?

 

Tip 7: Koop niet op basis van emotie

Het is uiteraard belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de camper die je gaat kopen. Maar een goed gevoel omdat de camper er zo ontzettend leuk uit ziet, moet niet de enige reden zijn om de camper te kopen. Hoe moeilijk het ook is, koop geen camper op emotie.

Neem de tijd om een camper te kopen en doe dit niet overhaast. We weten dat dit een lastige is. Ook wij zijn een aantal keer de fout ingegaan en kochten een camper op emotie. Achteraf heeft dit ons niets meer dan heel veel geld en ellende gekost:

 • We kochten een prachtige oude Volkswagen T2 uit ’76 die direct na de koop stopte met rijden (Hadden we kunnen weten, als we niet op het uiterlijk afgegaan waren).

Gevolg? Met heel veel verlies na een half jaar weer verkocht

 • We kochten een knusse camperbus in Nieuw Zeeland met een missende 4de versnelling en aflopende APK.

Gevolg? We probeerde de APK te vernieuwen en eindigde met het bellen van een sleepwagen omdat de kosten veelste duur waren om de auto te laten repareren.

 • We waren klaar met zoeken naar de perfecte camper en wilde gewoon op reis, dus we kochten overhaast een Citroen Jumper.

Gevolg? De camper bleek alleen luchtvering te hebben en die was ook nog eens kapot. Dit was maatwerk en de garage belazerde ons. €2000 euro lichter en 8 weken zonder camper gezeten (wat ons overigens wel een heel ander leuk avontuur bezorgde)

 

Tip 8: Laat een aankoopkeuring uitvoeren

Omdat wij alles in Nederland wilde opzeggen besloten we voor een iets duurdere camper te gaan, waarvan we hoopte dat hij wat minder onderhoud zou behoeven dan bijvoorbeeld een oldtimer of een krakkemikkig busje met veel kilometers. Een goede koop dachten we zo…niet dus.

Uiteindelijk heeft het busje ons 3x zoveel gekost als dat we dachten dat hij zou kosten met alle onverwachtse kosten die erbij kwamen. Ik zeg onverwachts, maar als we een aankoopkeuring hadden uitgevoerd waren deze kosten niet onverwachts geweest.

Met een keuring kan je dingen laten checken die je zelf niet zo snel ziet.  Het kost dan misschien een paar honderd euro, maar die bespaar je jezelf aan reparaties die op kunnen lopen tot duizenden euro’s. De ANWB is onlangs gestopt met het uitvoeren van deze keuring. Gelukkig zijn er nog andere bedrijven waar je terecht kunt: De aankoopkeuring kun je laten uitvoeren door DEKRA of mijn autocoach.

Wij raden een aankoopkeuring aan als:

 • Je zelf geen verstand hebt van auto’s en campers en je geen ervaringsdeskundige mee kunt nemen tijdens de bezichtegingen.
 • Je kiest voor een camper boven de >5000€
 • Je helemaal verliefd bent op het campertje en merkt dat dit gewoon DE droomcamper is waar je zolang naar gezocht hebt. Het is vaak lastig zelf deze roze bril af te zetten dus is het fijn als er een neutraal iemand naar kijkt. Uiteindelijk wil je namelijk langer kunnen genieten van je droomcamper dan alleen tijdens de aankoop.

Wil je de camper echt heel graag hebben? Doe dan een bod op de camper onder voorbehoud van de uitslag van de aankoopkeuring. 

Tot slot nog wat overige tips:

Tip 9: Het laten inbouwen van een tweede accu en koelkast is prijzig, dus beter een camper kopen die alle aansluitingen al heeft dan alle bekabeling nog te moeten laten aanleggen. Tenzij je natuurlijk zelf je camper wilt gaan inbouwen.

Tip 10: Let bij de aankoop van een oude alkoofcamper op lekkageplekken.

Tip 11: Wil je vrij staan aan zee in Spanje en Portugal? Overweeg een camperbusje (met hefdak) onder de 2m. Heel veel parkeerplaatsen hebben een slagboom waardoor je niet aan het strand kan parkeren danwel overnachten.

Tip 12: Let op roest op de velgen, dit zegt vaak ook wat over de rest van de auto

Tip 13: Wat voor vering heeft de auto? Onze camper bleek uiteindelijk alleen luchtvering te hebben, en dat systeem moest compleet vervangen worden vanwege een lek..(a 2000 euro)

Tip 14: Staat de camper op camperkenteken (in geval van zelfbouw)? Dit scheelt heel veel in belastingkosten.

Tip 15: Koop je een originele Westfalia of andere fabrieksinbouw? Houd rekening met hoge kosten voor het vervangen van de accessoires. Zo kost een nieuwe inbouwkoelkast al snel 700 euro en betaal je voor een simpel gordijntje soms wel 60 euro.

Tip 16: Let op het ledig gewicht van de camper en het maximale toegestane gewicht. Is het verschil minder dan 500 kilo? Dan kan je hem eigenlijk al schrappen van je lijstje, tenzij je bereidt bent om je rijbewijs C te halen. Let sowieso met het beladen van je camper erop dat je alleen maar lichtgewicht spullen meeneemt. Wij hebben bijvoorbeeld speciaal het lichtste fietszitje op de markt aangeschaft om te besparen in onze kilo’s die we meenemen waar mogelijk!

 

Tweedehands camper kopen? Lees deze 15 tips eerst! pinterest

Leuke post? Bewaar mij dan op Pinterest!