Selecteer een pagina

In deze gastblog vertelt oma hoe ze de roest van haar 22 jaar oude Mercedes Vito camperbus heeft behandeld. Ja daar had ze een slijptol en een leesbril voor nodig, maar het resultaat is top!

In deze blog vertelt zij stap voor stap hoe je het best roest kan verwijderen van je camper. Wat je daar voor nodig hebt en hoe je het moet gebruiken. Maar het belangrijkste volgens oma is de veiligheid!

Zelf klussen aan je camperbus

Nooit verwacht dat ik dat zou doen, durven, kunnen. Inmiddels heb ik er al heel wat uurtjes in zitten. Niet te kieskeurig zijn, fouten durven maken en uiteindelijk genieten van het hele proces. Zo leerde ik mijn bus goed kennen en durfde ik steeds meer. Het is een oudje, van 1998, Mercedes Vito Marco Polo. Ik kocht hem in 2004.

Roest behandelen op een camper Mercedes vito

Mercedes Vito camperbus met hefdak

    

Roest behandelen op een camper

Nu ben ik bezig met roest behandelen. Jaren geleden al ooit wat kleine plekjes gedaan. Toen nog met een glasvezelpen en lakstift. Dat werkt prima voor niet al te grote oppervlaktes. Nu ben ik toe aan grover geschut. 22 jaar oud dus echt verknoeien kan ik het niet. Ik heb aardig mazzel met deze auto op het gebied van roest, over de andere gebieden schrijf ik later nog weleens. Daarbij hoef ik ook niet de schoonheidsprijs te winnen. Als de roestvorming maar gestopt wordt. Alles daarboven is mooi meegenomen. 

Benodigdheden roest behandelen

Roest behandelen camper benodigdheden

Alle benodigdheden bij elkaar

Om roest te behandelen op een camper moet je een aantal dingen in huis halen. Wij hebben een handig lijstje gemaakt met alles wat je nodig hebt:

Roest op lastige plekken

Een plek onderaan de deur was het lastigst. Geen brug dus dat moest op de kop. Die plek heb ik daarom het minst goed kaal gekregen. Ik zocht ook nog uit hoe het simpel zou kunnen. Gebruikte Rustyco, dat werkte heel goed. Wel eerst losse roest verwijderen. Dat deed ik met een schroevendraaier in de naden. Voor de grotere oppervlaktes gebruikt ik een staalborstel op mijn accuschroefmachine.

Een haakse slijpmachine gebruiken

Echter was de roest behoorlijk ingevreten dus moest er ook nog een haakse slijpmachine aan te pas komen met schuurschijf. De eerste keer dat ik die gebruikte. Ik vond het wat eng. Ik leerde zo toch wel weer. Zo’n machine maakte het werk zoveel lichter dat ik nu niet meer opzie tegen roest verwijderen.

Een zijschermpje vertoonde een bobbeltje. Ook dat bleek al doorgeroest. Daar heb ik een slijptolletje op ingezet plus Rustyco. De slijptol gebruikte ik op het moment dat Rustyco inwerkte. Dat was een goed idee.

In de kokerbalk vielen al wat gaatjes. Dat heb ik overgelaten aan een lasser. Dat vond ik nu nog een stap te ver gaan om dat zelf aan te pakken. Veiligheid voor alles.

roest behandelen op een camper

De roestplekken zijn hier klaar om behandelt te worden, helemaal kaal geschuurd en Rustyco gebruikt. De kokerbalk heeft de lasser gelast.

Bescherm jezelf!

Zorg dat je beschermende (katoenen) kleding draagt tijdens het slijpen die niet brandgevoelig zijn. Er komen namelijk vonken vrij. Vergeet ook je ogen niet te beschermen. Een beschermingsbril tijdens het slijpen/schuren is echt nodig. Ik kocht een simpele goedkope versie. Voor grotere klussen wil ik een betere beschermingsbril waar ik een leesbril onder kan doen. 

Roestomvormer aanbrengen

Nadat alle plekjes ontroest waren, kocht ik Brunox roestomvormer om de laatste pitjes aan te pakken. Lijkt fantastisch spul maar dat weet ik pas echt over een paar jaar uiteraard. De ondergrond maakte ik schoon met alcohol. Met een kwastje smeerde ik het er dun op. Paar uurtjes drogen en dan de volgende laag. Daarover kan de lak maar dat komt in een volgende blog aan de orde.

roest behandelen op een camper met rustyco

De roestplek na behandeling met Rustyco.

roest behandelen op een camper met rustyco

De roestplek vóór behandeling met rustyco

     

Kan je Rustyco en Brunox bewaren?

Zowel Rustyco als Brunox kan je goed bewaren. Bij Rustyco vind ik de dop niet zo goed sluiten echter. Een tip is dat je nadat hij gesloten is hem een klein stukje optilt om de lucht te laten ontsnappen. Ook pakte ik het daarna in een plastic zak in voor de zekerheid.

Tot slot

Je weet nu hoe je op een simpele manier roest kunt behandelen aan je camper. Gaan jullie ook zelf aan de slag? Zorg dan dat je alles in huis hebt, zodat je de plekken in ieder geval dicht kunt maken voordat het de volgende dag wellicht begint te regenen. En bescherm jezelf met de juiste kleding!

In de volgende gastblog vertellen we je hoe je de behandelde roestplekken netjes kunt aflakken.

Pin 1 Roest behandelen op een camper

Leuke post? Bewaar mij op pinterest!