Selecteer een pagina

Veel mensen vragen zich af of reizen en werken met kinderen combineren mogelijk is. En eerlijk is eerlijk, het leven als digital nomad gezin is minder simpel dan gewoon een kantoorbaan waarbij je geen kinderen om je heen hebt. En dat zullen velen van jullie die door corona hebben moeten thuiswerken waarschijnlijk beamen! 

In deze blog delen we 5 tips waarop reizende gezinnen het hebben van kinderen combineren met onderweg werken. We focussen ons met name op jonge kinderen omdat dat de leeftijd is waarop je ze nog niet alleen kunt laten spelen. 

Tip 1: Werken als de kinderen slapen

Reizen met werken combineren met kinderen wordt een stuk makkelijker als jouw kinderen tussen de middag nog slapen en ‘s avonds vroeg naar bed gaan. Ook wij maken gebruik van het uurtje slaap wat onze dreumes in de late ochtend nog pakt om de laptop open te slaan. Ik breng Kainoa naar bed en Kees kan dan alvast de laptop openslaan. Daarna hebben we samen 1 tot 2 uur de tijd om allebei te werken. 

Hoewel wij zelf ‘s avonds niet werken, hoor ik van veel reizende gezinnen dat ze dat het ideale moment vinden. Zodra rond een uur of half 8 de kinderen op bed liggen, wordt de laptop opengeslagen om in alle rust nog een paar uurtjes te maken. Persoonlijk vinden wij werken in de avond niet prettig omdat we gewoon graag even tijd voor elkaar hebben en de dag rustig willen afsluiten. Maar daarin heeft iedereen natuurlijk zijn eigen voorkeur!

Tip 2: Zorg voor speelmaatjes

Vanaf ongeveer 1,5 tot 2 jaar krijgen kinderen de interesse in leeftijdsgenootjes. Het uitzoeken van camperplekken waar andere kindjes zijn, maakt het werken een stuk makkelijker. Uiteraard kun je de kinderen nog niet alleen laten, maar waar speelmaatjes zijn, zijn ook andere ouders. Je kunt dan met elkaar afwisselen zodat de ene keer de ene ouder oplet, de andere keer de andere ouder. 

Als je op een afgesloten camperplek of camping staat, kun je kinderen prima vanaf een jaar of 4 alleen samen laten spelen. Op de huidige camperplek waar wij nu staan, dartelen de kinderen heerlijk in de rondte en hebben ze alle vrijheid om te spelen! Hierdoor wordt het als werkende ouder gemakkelijk om even je laptop open te slaan. 

Tip 3: Spreek vaste werkuren af

Hoewel flexibel werken fijn is, maakt een ritme je werkdag wel efficiënter. Zo hebben wij er nu voor gekozen dat ik in de ochtend 4 uur werk en Kees met de kleine speelt. Op deze manier creëer je duidelijkheid en ritme. Uiteraard is het dan wel fijn als je ergens anders kan werken dan in de camper om niet telkens afgeleid te worden. Of als het mooi weer is, de kleine buiten kan spelen en jij in de camper kunt werken. In de middagen slaat Kees de laptop vaak nog een uurtje open en ben ik met de kleine buiten.

Voorbeelden van ritmes die ik om me heen zie bij gezinnen die reizen en werken met kinderen combineren:

  • 4 ochtenden van 8.00 tot 12.00 werken.
  • 5  avonden van 20.00 tot 22.00 werken
  • 3 dagen in de week 8 uur per dag werken
  • Tijdens de slaapjes in de middag werken
reizen en werken combineren met kinderen is gezellig

Af en toe is het ook best gezellig om afgeleid te worden door je kind tijdens het werken. Sterker nog, de mogelijkheid om mijn kind tussen het werken door te zien vind ik een privilege! 🙂

Tip 4: Doe aan slow travel

Je zult tijdens het reizen merken dat een gezin verplaatsen en rondreizen best veel tijd en energie kost. Als je dus besluit elke paar dagen te verkassen, gaat dit ten koste van je werkuren. Je kunt dan bijvoorbeeld beter ervoor kiezen minimaal een week ergens stil te staan om daarna weer een paar dagen te reizen. 

Sowieso is slow travel met kinderen een stuk fijner reizen dan snel zoveel mogelijk plekken aan doen en proberen alles te zien. Voor een kind is dit ook erg onvoorspelbaar en wij merkten persoonlijk dat Kainoa erg onrustig wordt van heel veel reizen. Logisch natuurlijk, want een kind moet zich uiteindelijk toch maar schikken naar het ritme van de ouders en als dit ritme onvoorspelbaar is zorgt dit voor onrust. En besef je dat er ook lokaal zoveel te ontdekken is! Door voor een langere tijd op één plek te blijven ontdek je ineens veel meer en leer je de cultuur en plek veel beter kennen.

Tip 5: Wees flexibel en realistisch

Dit gaat uiteraard alleen op als je niet teveel online meetings of afspraken hebt. Maar wat voor ons het beste werkt is om flexibel met onze werktijden om te gaan. De ene week werk ik 20 uur, de andere week werk ik bijna niet en de week erna maak ik 40 uur omdat ik ook een cursus volg.

Wees ook realistisch naar jezelf en je gezin toe en probeer dingen uit. Het kan zijn dat je erachter komt dat in een camper werken met de kids om je heen gewoon niet haalbaar blijkt. Bijvoorbeeld omdat je je niet kunt concentreren of omdat er teveel lawaai om je heen is om gesprekken te voeren. Zo kwamen wij erachter dat in de avonden werken (voor nu) geen optie is voor ons. 

Lees ook: De 14 beste tips om efficiënter te werken als digital nomad (gezin)

Ga in zo een situatie met elkaar te raad hoe je op een andere manier kunt gaan werken. Ga bijvoorbeeld ergens staan waar je buiten de camper kunt werken. Hier is bijvoorbeeld een gemeenschappelijke ruimte met Wifi waar ik in de ochtend ga zitten. Zo is het ook duidelijk dat dat de ruimte is om te werken.

Als jij of je partner 40 uur per week moet werken, is het zeer onwaarschijnlijk dat je elke paar dagen gaat reizen en op alleen maar gratis plekken gaat staan. Het is dan raadzaam om te kijken welke manier van reizen goed bij jullie situatie past. Of ga kijken of er een manier is om minder te werken. Want uiteindelijk wil je dat de combinatie werken en reizen je vrijheid en mooie momenten oplevert, geen extra stress!

Tot slot over het reizen en werken met kinderen combineren…

Je hebt nu een idee van hoe je reizen en werken met kinderen kunt combineren. Wees je ervan bewust dat elk gezin anders is, net zoals elke baan ook weer verschilt van elkaar. Het is dus van belang dat je voor jezelf gaat kijken wat voor jou werkt en niet werkt.

Uiteindelijk komt het toch neer op uitproberen en kijken wat het beste past bij jullie. En dat is toch juist ook het mooie van deze manier van leven, dat je continu bijleert en beseft wat wel en niet bij je past, terwijl je ondertussen de mooiste avonturen samen aan het beleven bent!