Inmiddels zijn we alweer 3 maanden op pad in onze camper. Gaandeweg leren we steeds meer over de techniek en werking van ons huis op wielen. Ook zijn er de nodige reparaties geweest vanwege lekkages en onderdelen die plots kapot gingen. In deze blog vindt je een lijstje handige camper accessoires (reserve onderdelen en reparatie spullen) die je maar beter van te voren mee kunt nemen. We vullen hem telkens aan als er iets nieuws bij komt!
Sikaflex montage en afdichtingskit
Sikaflex is de montage en afdichtingskit die aangeraden wordt om te gebruiken voor campers. Bij toeval kwamen wij een sikaflex tube tegen die je kon gebruiken zonder handkitpistool! We kochten de kit in de eerste instantie om de dakramen opnieuw te kitten. Maar onderweg kregen we ineens een enorme lekkage bij de watervuldop. Het water stroomde letterlijk naar binnen tijdens een goede bui. Uiteindelijk bleek dat de watervuldop ooit vervangen was, maar nooit was vastgekit. Het gevolg; het water sijpelde er zo langs naar binnen. Het lek was met de Sikaflex kit binnen no time opgelost en we hebben er geen last meer van gehad!
Extra muggengaas
Ik weet niet wat het is…maar op de één of andere manier vinden muggen ALTIJD een weg naar binnen. Elke avond gaan wij dus trouw weer met onze vliegenmepper op muggenjacht. Één van de dingen die je dan op internet leest, is dat je moet zorgen dat alles afgedicht is met gaas. Nu bleek dat bij ons nog wel een dingetje. Zo zat het muggengaas aan de binnenkant van de ventilatieroosters van de koelkast helemaal niet goed. Maar dit was inmiddels zo oud dat het niet meer opnieuw te bevestigen was. Gelukkig hadden we wat extra muggengaas mee wat we op maat konden knippen en vast konden lijmen.
Ook de luiken van een camper hebben vaak muggengaas. Echter, als jouw camper wat ouder is, is de kans groot dat dit gaas niet meer heel is. Vervangen is een precisiewerkje en de kans is groot dat het plastic breekt omdat het broos is geworden. Wij besloten er niet aan te beginnen. Maar om nu gelijk nieuwe luiken te kopen vanwege het gaas…dat ging ons dan ook weer wat ver. Daarom hebben we met klittenband (wat bij het muggengaas zit) een rand om de luiken gemaakt waar we extra gaas overheen hebben geplaatst. Et Voilà, geen muggen meer die erdoorheen komen!
Ducttape
Ducttape is onze grote vriend. Of het nu een lek is die je niet direct kunt repareren of een plastic knopje met een scheur, ducttape zorgt ervoor dat het probleem (al dan niet tijdelijk) opgelost is!
Let er wel op dat je ducttape niet te lang laat zitten want dan krijg je hardnekkige lijmresten op je camper.
Muizenvallen en muizengif
Vrij recentelijk (as we speak) hebben we een ongewenste huisgenoot gekregen: een muis. Dat beest laat zich op geen enkele manier de camper uit jagen en we hebben echt letterlijk alles geprobeerd. Hoewel we echt een hekel hebben aan dieronvriendelijke oplossingen als vallen en gif, wil je een muis echt zo snel mogelijk uit je camper. Hij sloopt letterlijk alles en pist en poept de boel onder. Dit wil je niet! Zorg er daarom op voorhand voor dat je muizenvallen mee hebt. Die simpele houten zijn prima. Niet één val, maar minstens 5. Daarnaast kun je het beste ook muizengif meenemen voor als de vallen niet werken (en dat was dus bij ons het geval).
Vaatwastabletten
Met 2 vaatwastabletten kun je je vuilwatertank zo nu en dan eens goed schoonspoelen. Je legt ze in het gootsteentje en giet er heet water over zodat ze oplossen. Vervolgens laten we ze lekker weken totdat we opnieuw het vuilwater moeten legen. Fijn voor de aanslag in de tank én als jij een watermetertje hebt wat niet meer werkt in je vuilwatertank, zou dat zomaar weleens weer kunnen gaan werken!
Protoplast
Dankzij de Zwiebelfam hebben wij dit vernuftige goedje gevonden. Protoplast zijn kleine plastic bolletjes die bij 60 graden hervormbaar worden. Eenmaal weer afgekoeld is het weer oersterk plastic. En dit proces kun je oneindig herhalen! Je kunt hiermee dus daadwerkelijk alles maken! In onze badkamer ging ineens het scharniertje van het badkamerkastje kapot. Dat kleine scharniertje was uiteraard van plastic en veelte klein om te lijmen. Met Protoplast kon ik een replica maken en was onze badkamerkast binnen no time weer gefixt!
Extra schroeven in verschillende maten
Alle luiken en onderdelen in een camper zijn vastgelijmd of geschroefd. Na een paar duizend kilometer rijden rammelt er wel eens het één en ander los. Zo zat ons schoenen luik aan de zijkant van de camper ineens nog maar aan één scharnier vast. De schroeven bleken uit het luik getrild te zijn. Met een paar extra schroeven die net een slagje groter waren konden we dit weer gemakkelijk maken. Let wel op, gebruik nooit zomaar grotere schroeven als je niet weet of je misschien wel door je camper muur heen schroeft! Dan heb je weer een heel ander probleem 😉
Secondelijm
Soms breekt er iets af wat nog wel te maken valt met lijm. Of zit er een scheurtje in een plastic onderdeel. Met secondelijm kun je gemakkelijk voorkomen dat zo een scheurtje verder scheurt. Repareer het dus op tijd!
Epoxy
Met epoxy kun je ook dingen lijmen. Epoxy is net wat sterker en bestaat vaak uit 2 componenten. Het droogt snel op. Wij hebben het gebruikt om de gaten in onze camper tafel te repareren (na het gebruik van ducttape voor enkele maanden).
Reserve Dompelpomp
In jou camper heb je waarschijnlijk een schoonwatertank. Er zijn twee verschillende soorten pompen die daarvoor gebruikt worden. Als je in jouw camper een dompelpomp hebt, herken je dat doordat hij los in de watertank hangt. Als deze pomp kapot gaat, heb je geen water meer. En dat is best vervelend. Want je hebt het water wel maar kunt er niet meer bij. Toen dat bij ons het geval was, moesten we slag op sprong op zoek naar een camper winkel in Frankrijk. Na 1,5 uur rijden was er gelukkig nog één laatste exemplaar van de dompelpomp die wij nodig hadden. Echter wel 2 keer zo duur als in Nederland…
Multimeter
Voor minder dan 10 euro koop je bij de Action of een doe-het-zelf zaak een multimeter. Hiermee kun je de voltage meten van al jouw electronica aan boord, waaronder ook je accu. Doe jezelf een plezier en koop zo een multimeter. Als er dan wat kapot gaat, kun je stap voor stap gaan uitsluiten waar het door komt.
Wat ik heb geleerd toen onze accu kapot ging (en onze dompelpomp): Als je de multimeter aansluit op de huishoudaccu, kun je zien hoeveel volt hierop staat. Je kunt nu het betreffende apparaat ook gaan doormeten. Je zet hem aan en meet de voltage. Als deze min of meer gelijk is aan het aantal volt op je accu, dan zit het probleem in ieder geval niet in de bedrading. Is dit aantal volt niet gelijk dan zit het wel in de connectie van het apparaat met jouw accu.
Recente reacties