Selecteer een pagina

Wandelen met kinderen is in de bergen extra leuk om te doen. Het reliëf, de vele beekjes, sneeuw en mooie uitzichten. Allemaal ingrediënten die elke bergwandeling met kinderen tot een onvergetelijk avontuur maken. Hou rekening met meer pauzes om te spelen en te rusten. Wij hebben de zes leukste bergwandelingen met kinderen voor je op een rij gezet. 

 

Tip 1: Vaalserberg-Drielandenpunt

De enige berg in Nederland is de Vaalserberg, bij het drielandenpunt in Vaals, Limburg. Hier kan je één van de leukste wandelingen maken met kinderen. Waarom? Omdat je niet op de paden hoeft te blijven! Met de kaart ‘Zwerven door Zuid-Limburg; struinen door een sprookjesachtig landschap van Ark Natuurontwikkeling (online of ter plaatse te koop) wordt je struinavontuur geen dwaaltocht. 

Vanaf de Vaalserberg loop je eerst nog over echte wandelpaden, om vervolgens de drukte te verlaten en te struinen door een sprookjesachtig landschap van heuvels met ruig gras, hagen, fruitboomgaardjes, langs beken en grazende wilde runderen. 

Goed om te weten: bij het Drielandenpunt is het erg toeristisch en soms druk. Vanwege de toffe uitzichten van de Wilhelminatoren en de eettentjes toch leuk om te doen. Hou je niet van drukte, dan kan je dit simpel ontwijken, door vanaf de parkeerplaats direct het bos in te duiken. 

 

Tip 2: Sneeuwschoenwandelen in de Vogezen

Bij sneeuwschoenwandelen denk je niet meteen aan het meenemen van je kinderen. In La Bresse, het skidorp in de Franse Vogezen, kan dat wél. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen al meedoen. De gids neemt je mee op jacht naar diersporen in de sneeuw en je wordt uitgedaagd voor leuke spelletjes onderweg. In de schoolvakanties zijn er veel activiteiten, zoals het bouwen van een sneeuwiglo. Meer info: office de tourisme van La Bresse

 

Bergwandelen met kinderen

Tip 3: Heidiland, Zwitserland

Het beroemde alpenmeisje Heidi inspireerde de ondernemers in het wandelgebied Flumserberg-Pizol om hun aanbod te richten op families met kinderen. Van het hotel tot de wandelroutes, alles is gericht op een toffe beleving voor kinderen. Een aanrader is de Geopark-bergweg. Op 2,5km komt er 100 miljoen jaar geschiedenis van de aarde voorbij. 

 

Tip 4: Hexenwasser, Oostenrijk

Met je zwembroek de bergen in? Ja, wel in Hexenwasser! In de bergen van de Wilder Kaiser in Oostenrijk ligt het bergavonturenpark Hexenwasser. Het gebied laat kinderen via prachtige wandelroutes spelen, beleven en leren. Hoogtepunt is het langste blotevoetenpad van Oostenrijk, met veel spectaculaire waterelementen in de prachtige coulissen van de Tiroler bergen. 

 

Tip 5: Naar Duitslands hoogste berg in 2 dagen

De Zugspitze is met bijna 3000 meter het hoogste punt van Duitsland op de Duits-Oostenrijkse grens. Via het Rein-dal is de top, 2200 meter hoger, redelijk makkelijk te bereiken. Met kinderen splits je de tour op in 2 dagen door te overnachten in de Knorrhut. De overnachting in een echte berghut en het beklimmen van de top maken deze tour tot een unieke belevenis. Deze tocht is alleen geschikt voor ouders met bergsportervaring met sportieve kinderen, die weten waar ze aan beginnen. 

 

Tip 6: Het dak van Italië in de winter

Stel je een zonovergoten winters plateau voor, boven 2000 meter, waar je heerlijk kunt wandelen in de sneeuw. Lekker Italiaans eten in een hut. Je kijkt tot diep in Oostenrijk, over de Zillertaler Alpen terwijl je fijn wandelt met je kids op de slee. Verwonder je in en rondom het internationaal beroemde museum van bergsportlegende Reinhold Messner. Op de website van Kronplatz vindt je uitgebreide informatie.

 

Bonus tip:

Blijven jullie liever lekker in Nederland misschien zijn deze 10 leukste kindvriendelijke camping in Drenthe wat voor jullie!