Selecteer een pagina

Een camperreis maken in Japan? Het is misschien wel de beste manier om Japan écht goed te leren kennen. Je kunt lekker hangen in een Onsen (warm water bron), de lekkerste sushi ooit bij een station eten en gratis slapen tussen de bergen. Kees en Ashley van The Online Business Academy planden een camperreis door Japan op het einde van hun wereldreis. In deze blog delen zij 5 tips om je optimaal voor te bereiden op jouw camperreis door Japan.

 

Tip #1 Camper huren? Let op waar je land!

Daar zitten we dan. Met prachtig uitzicht vanuit ons campertje in Nieuw Zeeland met een laptop op schoot. We hebben net te horen gekregen dat we een week aan de slag kunnen bij een Japanse theeboer; tijd om onze vliegtickets te boeken!

Er zijn meerdere vliegvelden in Japan. De goedkoopste vluchten gaan naar Tokyo of Osaka. Bij Tokyo zijn er 2 vliegvelden: Haneda en Narita. Bij Osaka ligt Kansai airport. Het is belangrijk om rekening te houden met de locaties van de camperverhuur bedrijven in Japan. Niet elk verhuurbedrijf is makkelijk bereikbaar vanaf elk vliegveld!

Houd dus rekening met het boeken van een camper bij welke airport het verhuurbedrijf is gestationeerd. Sommige verhuurbedrijven doen ook verschillende pick-up en drop-off locaties, maar daar betaal je meestal een flinke meerprijs voor.

Camper verhuurbedrijven in Japan

Hieronder vind je een lijst met alle camper verhuurbedrijven in Japan met daarachter de plek waar je de camper kunt ophalen en terugbrengen.

De grootste en meest verspreide camperverhuur bedrijf is Japan CRC. Ben je niet al te lang en met een klein gezin en wil je voor budget gaan, dan is Wicked Campers een goede optie. Zij verhuren wereldwijd en staan bekend om hun extravagante campers. Een toffe site is carstay.jp/en . Dit is een soort airbnb onder de campers en zeker een aanrader om door te neuzen. Al is het alleen maar om in de sfeer van Japan te komen.

Camper reizen Japan

Het eerste beeld van Mount Fuji vanuit het vlieftuig

Soms gaat de communicatie wat stroef vanwege het gebrekkige Engels van het verhuurbedrijf. Maar zij doen er alles aan om je vragen te beantwoorden. Blijf beleeft en geduldig, dat zijn de standaard omgangsvormen in Japan.

Blijf ook vragen zodat je goed geïnformeerd bent. Japanners zullen niet snel uit hunzelf informatie geven (welk verhuurbedrijf wel? ;)). Vraag bijvoorbeeld naar de verhuurvoorwaarden, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Een andere vraag die je kunt stellen is hoe groot de camper is. De Japanse auto’s en campers zijn een stuk kleiner dan de Europese variant! Op sommige verhuursites vind je ook de plattegrond en maten van de campers.

De jongere generatie spreekt overigens steeds beter Engels. Wij merkten dat zij er alles aan doen om je goed van dienst te zijn!

Tip #2 Heeft Japan campings?

Dat vroegen wij ons ook af. Er zijn heel veel campings in Japan! Het Japan tourism board heeft een lijst gemaakt met de beste campings. Helaas kost het een hoop tijd om uit te zoeken waar de campings zijn. De sites Hatinosu en Maps.me zijn heel handig om campings te zoeken op basis van locatie. Je ziet direct het overzicht op een kaart.

Wat kost een camping?

De kosten van de campings in Japan liggen tussen de 10 euro (basic plek zonder voorzieningen) en 40 euro (voor een plek met stroom en andere faciliteiten)

Camper reizen Japan

Geen slechte plek om te overnachten!

Tip #3 Wild kamperen in Japan

Wij zijn groot fan van wild kamperen. Zeker omdat we op zoveel mooie plekjes in Europa en Nieuw Zeeland hebben gestaan, leek het ons geweldig dit ook in Japan te doen.

Wild kamperen (free camping) is officieel niet toegestaan in Japan, maar het wordt wel gedoogd. Wij hebben van veel mensen gehoord dat zij zonder problemen wild kampeerde in Japan. Als je geen lawaai maakt en je rommel netjes opruimt dan zal je weinig problemen ondervinden.

Michi-no-eki

Als je door Japan rijdt met de camper, dan kom je onvermijdelijk langs de Michi-no-eki. Letterlijk vertaald betekend dit “weg station”, maar het is veel meer dan dat! Je kunt er lokale groente, fruit en Japanse specialiteiten kopen. Ook vind je er informatie over de omgeving, toiletten én je kunt er vaak gratis overnachten!

Japan is een duur land om door te reizen. Wil je de kosten een beetje drukken dan kun je een nacht bij de Michi-no-eki slapen. Sommige reizigers zetten zelfs hun tentje achter het gebouw en er slapen Japanse vrachtwagen chauffeurs. Ook al staat Japan jaren lang in de top 5 veiligste landen van de wereld. Hou wel rekening mee dat het onbewaakt is.

camperreizen Japan

Michi-no-eki met natuurlijke hot spring Tutanoyu

Er zijn ongelofelijk veel Michi-no-ekies in Japan en sommige hebben zelfs een gratis natuurlijke warm water bron!! Wil je alvast wat voorpret? Bekijk hier de officiële website met alle Japanse wegstations op een rij!

Tip #4 Rijden op de Japanse wegen

Het is zover, je hebt besloten een camper te gaan huren en nu ga je de camper ophalen. Hieronder vind je wat handige weetjes over het rijden op de Japanse wegen:

 • In Japan rijden zij aan de linkerkant van de weg, het stuur zit aan de rechterkant.
 • Geheugensteuntje: naar links is een korte bocht en naar rechts een lange bocht.
 • Voetgangers en fietsers hebben voorrang
 • Wegen zijn goed in Japan en er zijn ook veel tolwegen. Vraag aan de verhuurder of er een ETC (electronic toll card) in de camper zit.
 • Parkeer de camper niet op de stoep, maar op een parkeerplek
 • Autogordels zijn verplicht, net zoals een kinderzitje of maxi cosi (vraag of je deze erbij kunt huren of zelf meenemen)
 • De plaatsnamen staan in het Engels en Japans op de verkeersborden
 • De verkeersborden zijn over het algemeen hetzelfde op een paar uitzonderingen na

 

Japan is niet mild met zijn boetes. Zorg er daarom voor dat je de verkeersregels goed weet en houdt je eraan! Een paar voorbeelden van boetes die je kunt krijgen:

 • Dronken rijden in de auto of camper – 5 jaar gevangenis straf en/of een boete van 8500 euro
 • 30 km/h te hard rijden – 6 maanden gevangenis en/of boete tot 850 euro
 • Mobiel gebruiken tijdens het rijden – 75 euro
 • Parkeren op een niet parkeerplaats – 150 euro

Tokyo RV heeft een handige reisgids samengesteld waarin je alle verkeersregels terug vindt. Lees deze goed door om boetes te voorkomen.

Camper reizen in Japan

Help! Waar in Tokyo staat mijn camper?

 

Tip #5 Regel een internationaal rijbewijs vóórdat je op reis gaat

Als laatste tip vertellen we je waarom we niet met de camper door Japan reisde, maar met het openbaar vervoer. Tijdens onze voorbereidingen op onze wereldreis was onze eerste stop Sri Lanka. We hadden geen idee wat we daarna zouden doen. Dus vergaten we voor 18,95 euro een internationaal rijbewijs te bestellen bij de ANWB! Een internationaal rijbewijs is vereist om een camper te huren in Japan en laat Japan nu het land zijn met de meest gehoorzame mensen op aarde! Na tientallen mailtjes en omkoop technieken werden we overal helaas afgewezen.

Onze reis door Japan was ongelofelijk mooi, zij het wat duurder uitgevallen door het openbaar vervoer en de overnachtingen via hotels en Airbnb. We zouden iedereen aanraden om naar Japan te gaan. Koop dan wel voor 18,95 euro een IRB model 1949 internationaal rijbewijs bij een winkel van de ANWB!

Kijk via deze link of er een ANWB winkel bij je in de buurt is.

Wil je liever dichter bij huis camperen? Lees hier onze tips over de leukste campings in Drenthe!