Selecteer een pagina

Het is bijna zover…jullie hebben een camper aangeschaft en zijn al een paar keer een dagje met jullie nieuwe huis op wielen op pad geweest. Of misschien besluit je er eentje te huren? Nog even en dan begint jullie avontuur! We kennen het gevoel en wij doen het liefst niets anders dan in een camper reizen met ons gezinnetje. In deze blog delen we dé 10 onmisbare camper accessoires die wij ALTIJD mee aan boord hebben!

Dé 10 onmisbare camper accessoires

Reizen met een camper is één groot avontuur. Je hebt je huisje bij je en ontdekt de mooiste plekjes op je eigen tempo. Een camper is alleen wel wat kleiner dan een gemiddeld huis. Dat maakt het soms lastig om te bepalen wat nu wél en wat niet mee moet. Onderstaande camper accessoires zijn wat ons betreft onmisbaar en zou iedere camperaar aan boord moeten hebben!

#1 Tea Tree olie

Tea tree olie wordt al eeuwen gebruikt en kent zijn oorsprong in Australië. De olie wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca Alternifolia. De Aboriginals gebruiken het blad zelf vanwege zijn medicinale werking en wrijven deze over hun huid.

Dit wondermiddeltje kan voor van alles gebruikt worden en is onmisbaar in jouw ehbo doos voor in de camper. Tea tree ontsmet wondjes, helpt tegen schimmels, spierpijn, eczeem, puistjes en roos. Of maak een eigen ecologisch schoonmaakmiddel en voeg daar een druppeltje tea tree aan toe.

Tea trea olie komt in een handig klein flesje en verdun je als je het nodig hebt. Een verhouding van 1 op 10 delen water is prima. Let erop dat je de pure versie koopt en dat het om 100% echte tea tree olie gaat!

#2 Ducttape

Als je deze tape nog niet kent, dan is het nu tijd om daar verandering in te brengen! Ducttape is een mega sterke en multifunctionele tape. Je scheurt het af zonder schaar of mesje en het plakt op zo ongeveer alles. Wij hebben standaard een rol van dit grijze topspul in de camper liggen en het heeft ons al heel vaak geld, tijd en problemen bespaard!

Zo hing onze autolamp een keer los. Gevaarlijk en verboden maar er waren geen garages in de buurt. De oplossing: vast plakken met ducttape! Of het ruitenwisserslangetje waarvan het klemmetje was gebroken. De oplossing: jawel, ducttape!

En mochten de kids zich vervelen (of jij zelf), ducttape biedt ook nog eens de mogelijkheid je creativiteit je gang te laten gaan. Probeer bijvoorbeeld eens dit telefoonhoesje van ducttape te maken!

 

#3 Opvouwbare jerrycan

De ruimte in een camper is schaars en daarom zijn wij groot fan van multifunctionele spullen die het liefst ook nog eens opvouwbaar zijn. Veel zelfbouw campers hebben een kleine watertank in het keukentje die je zonder waterslang kan vullen (vaak max 20 liter).

Echter zijn lang niet alle waterkraantjes geschikt voor deze grote jerrycans. Daarom loont het om een opvouwbare jerrycan te kopen. Deze past met gemak onder alle kraantjes (zelfs als je bijvoorbeeld een kraantje van een openbare wasbak wilt gebruiken), omdat je hem een beetje kunt vormen. Daarnaast neemt deze opvouwbare jerrycan weinig ruimte in beslag in de camper.

Bonus: Vul de jerrycan met water en leg hem een dagje in de zon. Hang de jerrycan ’s avonds op zijn kop en je hebt een buitendouche!

Bonus 2: Je hebt een ankerpunt voor jouw schaduwdoek of luifel! Maak het touwtje aan het doek vast en aan een volle jerrycan. Deze gaat nergens meer heen!

opvouwbare jerrycan

Bekijk hier onze favoriet (ook soms verkrijgbaar bij de Action!)

#4 Berkey waterfilter 8 liter

Als je van vrij staan houdt, dan zul je rekening moeten houden met het aantal liters water wat je verbruikt. Het belangrijkste is uiteraard dat je voldoende drinkwater inslaat.

Wij vinden het niet al te fris om het water uit de jerrycan direct te drinken. Je kunt deze natuurlijk schoonmaken met allerlei bacterie dodende middeltjes maar zeker met een interne watertank weet je niet wat hier aan bacteriën en aanslag in achterblijft.

Daarom hebben we ervoor gekozen om een aparte waterfilter aan te schaffen. Er zijn verschillende soorten waterfilters op de markt. Na veel speurwerk kwamen wij uit bij de Berkey waterfilter. Een oersterke filter die ook gebruikt wordt in het leger. Je schijnt er zelfs slootwater mee te kunnen filteren tot drinkwater!

De Berkey waterfilter is verkrijgbaar in verschillende maten. Wij kozen voor 8 liter en dat is met 2 volwassenen voldoende om 2 dagen van te leven. Zodra de waterfilter leeg is en er geen watertap in de buurt is, vullen we hem met water uit de schoonwatertank. Wij hebben zo nog nooit zonder water gestaan.

Het enige nadeel is dat deze filter wel groot is en veel ruimte in beslag neemt. Maar schoon drinkwater vinden we toch wel essentieel.  En laten we eerlijk zijn, de kraantjes bij vulplekken zijn niet altijd even schoon, zeker niet als ze naast een leegplaats voor een chemisch toilet zitten..

Wist je trouwens dat thee en koffie ook veel beter smaakt met gefilterd water?

#5 Wonderbag

Een ode aan de wonderbag! De wonderbag is een geïsoleerde tas waarin je een pan met eten stopt wat net aan de kook is geweest. Vervolgens leg je de geïsoleerde deksel erop en trek je het touwtje goed strak aan. Je zet de wonderbag weg, gaat surfen, komt terug, en opent hem…Tada! Een overheerlijke warme gegaarde maaltijd staat vervolgens voor je klaar!

Hoewel we er even aan moesten wennen en hem vooral als kussentje gebruikten (nog steeds trouwens), is deze wonderbag nu niet meer weg te denken uit onze camper keuken! Dagelijks gebruiken we de wonderbag om ons prakkie in te koken.

Van pompoensoep tot linzen curries, of om de kruiden goed in de olie te laten trekken. Niet alleen fijn dat je zo aan tafel kunt, maar je bespaart ook nog eens enorm veel gasflessen uit!

Een must have als je het aan ons vraagt en zeker het geld waard (nee, we worden (nog) niet gesponsord)!

 

#6 Baby doekjes

Hoewel ik een beetje een haat liefde verhouding heb met deze billendoekjes vanwege het niet ecologische aspect, zet ik hem toch in dit lijstje. Als je onderweg bent, heb je namelijk niet altijd de mogelijkheid om vieze was elke dag goed te wassen. Bijvoorbeeld als het regent of omdat je niet genoeg water bij je hebt.

In die gevallen zijn babydoekjes de redding als je niet kunt douchen. Ze zitten in een handige verpakking, en je kunt ze opnieuw nat maken waardoor ze prima fungeren als wegwerp washand (en vele malen goedkoper zijn). Wij zijn vooral fan van doekjes waar zo min mogelijk toevoegingen aan zitten, zoals de huggies pure.

 

#7 Oplaadbare lampjes

De tijd dat we lampjes op batterijen gebruikten wordt langzaam verleden tijd. Lang leve de oplaadbare lampjes! Wij zijn vooral fan van kleine fietslampjes die je met een usb oplaadt want:

  • Ze nemen weinig ruimte in beslag
  • Ze zijn fel genoeg om te gebruiken als zaklamp
  • Je kunt met de usb in de sigarettenaansteker opladen.
  • Je kunt ze makkelijk ergens aan vastmaken om op te hangen
  • De kinderen kunnen hem ook makkelijk gebruiken

Standaard ligt er één fietslampje in het dashboard kastje en één in de bestekla. Zo weten we zeker dat we altijd een lichtje bij ons hebben!

#8 Stoffer en blik

Je zult verstelt staan hoe snel een kleine ruimte vies wordt. Gelukkig is het omgekeerde ook waar; een camper is binnen een paar minuten weer schoongeveegd! Daar gebruiken wij het liefst een stoffer en blik voor. Hiermee vegen we elke avond al het zand uit de camper om de volgende dag in een schoon huisje wakker te worden. Lang leve het camperleven!

#9 Goed zakmes

Een zakmes is onmisbaar in een camper. Wij hebben standaard een multitool aan boord met blikopener, flesopener, schroevendraaier, pincet, zaagje en scherp mes. Regelmatig maken we er gebruik van om bijvoorbeeld een stukje touw door te snijden, even snel een schroefje los of vast te draaien of die splinter uit je vinger te trekken.

#10 CEE-verlengkabel koppelstuk

Jep, wij waren hem de eerste reis vergeten. Netjes hadden we een stroomkabel aangeschaft, maar je raadt het al…het eerste stroompunt wat we tegenkwamen werkte met een andere aansluiting. Daarom is het belangrijk om een koppelstuk bij je stroomkabel aan te schaffen!

Tip: Koop een stroomkabel van (minimaal) 20 meter. Dit lijkt lang, maar regelmatig zul je op camperplaatsen staan waarbij het stroompunt verder is dan je denkt. Toch zonde als je daardoor geen gebruik van het stroompunt kunt maken.

Bonustip van Jethro: Stoelhoezen

Ga je met kleine kinderen op pad en wil je je camper nog enigszins netjes houden? Dan is het aan te raden stoelhoezen aan te schaffen voor jouw camper. Netjes eten staat nog niet in hun woordenboek en helaas is de bekleding van een autostoel net iets lastiger schoonmaken dan van de houten stoel thuis.

Het handige van de autostoelhoezen is dat je ze zo in de was kan gooien! Of je klopt ze buiten even uit na een heerlijke lunch.

Bonustip van Floris : Knijpermolen

Waar laat je je was om te drogen in een kleine ruimte? Juist, aan de knijpermolen! Dit vernuftige apparaat bestaat uit een soort ronde hoepel met heel veel knijpers eraan. Je hebt maar één haakje nodig om hem op te hangen.

Dus als het droog is hang je de was lekker buiten. Gaat het regenen? Hup je haalt de knijpermolen zo naar binnen. Wij gebruiken de knijpermolen als aanvulling op onze waslijn en vinden hem vooral handig als het regent en je toch wat kleine gewassen kledingstukken binnen uit wilt hangen.

Alles aan boord?

Heb je alles aan boord en ben je op zoek naar een leuke camper plek in Nederland? Bekijk hier onze blog vol kindvriendelijke campings in Drenthe!

 

10 onmisbare camper accessoires

Leuke post? Bewaar mij dan op Pinterest!