Selecteer een pagina

Reizen in een camper met kinderen is wat ons betreft de ideale manier om vakantie te vieren! Je hebt altijd je huisje bij je, kunt stoppen wanneer je wilt en ontdekt mooie plekjes. Maar wat als jouw baby helemaal niet houdt van autorijden? Wat als jouw baby niet wilt slapen onderweg? Wij zijn inmiddels ervaringsdeskundigen en schreven een blog over onze ervaringen met uiteraard wat handige tips!

Reizen in een camper met een baby

Voordat onze zoon geboren werd, reisden we de hele wereld over. Het liefst deden we dat in een campertje: van 4 weken in een omgebouwde Berlingo naar Bretagne tot 3 maanden in een Nissan in Nieuw Zeeland. Maar het langste woonde we nog in onze Citroen Jumper L2H2 bus. We reden er heel Europa mee rond en waren 8 maanden op pad. Heerlijk!

Dat leventje wilde we voortzetten toen onze zoon geboren was. Onze 3zits voorbank maakt het ook super gezellig om samen op pad te zijn!

Niets was minder waar

Wij wisten het zeker. Na de geboorte van Kainoa zouden we zo snel mogelijk weer ons reizend bestaan op pakken. Helaas bleek de kleine man daar anders over te denken…Slapen was voor hem een nachtmerrie en no way dat hij zijn ogen dicht deed in de auto, wandelwagen of waar dan ook op meer dan 5cm afstand van mama of papa. Sterker nog, al bij het voelen van de maxi cosi zette hij het op het hartverscheurend huilen. En zo was onze eerste camper rit naar de verloskundige op 10 minuten rijden afstand een feit…Je kunt je voorstellen dat wij als reislustige ouders even moesten slikken…

Uiteraard gingen we ervan uit dat dit maar tijdelijk was. Misschien moet hij gewoon even wennen’, zeiden we geruststellend tegen elkaar. Gezien de nachten thuis ook (op zijn zachtst uitgedrukt) niet heel soepel verliepen, besloten we ons voornemen om 2 maanden na de bevalling weer op pad te gaan maar even op te schuiven.

Zullen we het gewoon doen?

Na 5 maanden begon het toch wel heel erg te kriebelen. Als reislustige ouder ken je het gevoel vast wel. Je zit al bijna een jaar (of half jaar…of 3 maanden) in Nederland en je wordt onrustig. Je wilt weer op avontuur. Google gaat voor je aan de slag en komt met de mooiste reisbestemmingen omhoog. Of je slaat je fotoboek open en ja hoor…je weet het zeker. Ik wil niet nog langer in Nederland blijven, ik wil weer op reis!

Onze nachten waren er nog niet beter op geworden na 5 maanden. Maar we wilden er zo graag even met z’n drietjes tussenuit. Dus besloten we het gewoon te doen. We maakte de camper klaar en vertrokken voor 3 weken naar Frankrijk. Om lekker weg te zijn en wat eerste golfjes na de bevalling te surfen. Jippie!

Tot op de laatste dag hebben we nog getwijfeld omdat op reis gaan ook stress met zich mee brengt. En ik was moe. Heel moe. Uiteindelijk reden we om 5 uur ’s middags weg en het was de beste keus die we konden maken! Onze eerste stop was in Noord Brabant na een uurtje rijden. Prima, heerlijk om weer onderweg te zijn!

Autorijden met een baby die niet wil slapen, hoe doe je dat?

We houden van slow travel. Met de camper vermijden we sowieso tolwegen om op die manier kosten te besparen en op mooie plekjes te komen. Dat betekent dat je misschien iets langer over de route doet, maar dat is ook het hele idee van reizen met een camper. Nieuwe plekjes ontdekken.

Slow travel past het best bij een baby die niet wilt slapen in de auto (ja, die bestaan). Je kunt op die manier overal stoppen wanneer nodig en als je maar een paar uur per dag rijdt, kan baby ook eventueel in bed slapen. Daarnaast raden we aan niet meer dan een paar uur per dag te rijden (3 a 4 max). Niet alleen voor het uithoudingsvermogen van je kind (en jezelf) maar ook omdat het niet goed is voor een baby om lang in de maxi cosi te zitten.

Uiteraard zou je ook ervoor kunnen kiezen om in één keer door te rijden ’s nachts. Voor ons was dat geen optie omdat de kleine man óók ’s nachts niet goed doorslaapt.

Met 5 maanden sliep Kainoa op zich nog wel in de maxi cosi, maar niet van harte en max 40 minuten en complete stilte gewenst dus niet praten a.u.b. Wij zorgden dat we die slaapjes precies in de rit planden, zodat we een half uur daarvoor en een half uur daarna konden rijden en dat was dan ongeveer 1,5/2 uur bij elkaar.

Al met al vonden we dat eigenlijk heel goed gaan. We  hebben er 3 nachten over gedaan om in de Finistére te komen. Voor ons prima en we hebben hele leuke stops gemaakt onderweg!

Een baby vermaken als hij wakker is in de auto

Om het rijden voor Kainoa ook gezellig te maken, zorgden we ervoor dat we wat vermaak mee hadden. Dit is een lijstje van wat wij uit de kast trokken om hem te vermaken:

  • Playgro loopy loops bal (wat een lelijk ding, maar zijn favoriete speeltje!)
  • 3 Boekjes waaronder een voelboekje en knisperboekje met ringen
  • Knuffels waar ik een toneelstukje mee op kon voeren
  • Een bijtaap en een bijtring
  • De thermosfles dop
  • Liedjes zingen (vooral met gebaren vond hij erg leuk, als in de maneschijn en 1,2,3,4 hoedje van papier)
  • Speen (maar wilde hij meestal niet)

Voor ieder kind zullen er wellicht andere speeltjes en activiteiten zijn die ze leuk vinden. Pas deze lijst dus aan op basis van waar de interesse momenteel bij jouw kind ligt! En als het echt niet meer gaat; stoppen met auto rijden! We deden even boodschappen of maakte een lekker bakkie voor onszelf. Maak het jezelf niet te moeilijk, je bent op vakantie en wilt zo min mogelijk stress en genieten.

Het gaat al beter!

Nu Kainoa wat ouder is, gaat rijden gelukkig al een stuk makkelijker. Sterker nog, hij pakt zelf de autosleutels en dan wilt hij in zijn stoel zitten! Het moet nog steeds niet te lang duren en slapen doet hij ook niet in de auto. Maar toch rijdt het al een stuk relaxter.

Een dreumes vermaken in de auto (1 tot 2 jaar)

Hoewel hij in zijn stoel zitten leuk vindt, blijft het een beweeglijk mannetje en is stilzitten niet zijn hobby. Je zult hem dus niet snel in zijn eentje naar buiten zien staren tijdens een lange rit. Ik ben van mening dat het steeds makkelijker gaat met autorijden omdat je een kind kunt betrekken bij wat je onderweg ziet. Dit is wat je nu kunt doen om de rit voor een dreumes aangenaam te maken:

  • flesje water en wat te eten mee
  • kindermuziek en meezingen! (Dit is onze grote troef, zonder vind hij er niks aan en dit is de reden dat hij in zijn autostoel wilt zitten…de muziek!)
  • Een dopperfles (in elkaar en uit elkaar draaien)
  • Andere flessen in en uit elkaar draaien
  • Buiten koeien en vogels spotten
  • Alles aanwijzen en wij benoemen het (gelijk goed voor de taalontwikkeling)
  • Bijtaap (nu aan touwtje want anders wordt hij weggegooid)
  • Boekjes (werkt minder goed)
  • En als het écht niet gaat en we moeten nog max een half uur: filmpje op mobiel (hier ga ik nog een aparte blog over schrijven, want wij waren echt de laatste die dat wilde gaan doen..een kind op een mobiel filmpjes laten kijken of überhaupt voor de tv zetten)

Bovenal geldt; maak de autorit zo leuk mogelijk voor een kind! Jij bent tot slot degene die op vakantie wilt, je kind had net zo blij geweest met thuis lekker spelen. Ook begrijpen ze nog niet dat dat stukje autorijden leidt naar leuke nieuwe plekken met speeltuinen, zand, strand en andere dingen.

Tot slot; doe wat goed voelt

Dat reizen met kinderen in een camper anders is dan zonder kinderen, is een feit. Zeker als je een baby hebt die niet makkelijk slaapt, is het een grotere uitdaging dan met een baby die tijdens het autorijden lekker wegdommelt. Het is aan ieder zelf om de afweging te maken of het de moeite waard is om alsnog met een camper op reis te gaan. Wij zijn van mening dat als je ervoor zorgt dat je zelf gelukkig bent en lekker in je vel zit, je dit automatisch ook meegeeft aan je kinderen. Als wij in een situatie zitten waar we blij van worden, hebben we meer geduld en zijn we vrolijker en gelukkiger! En dat is voor ons tijdens het reizen in een camper.

Natuurlijk moeten de wensen van de ouders niet ten koste gaan van het welzijn van het kind. Autorijden met een huilende baby wordt niemand gelukkig van. Wees daarom flexibel en pas je vakantie ritme aan aan je baby. Dat zijn nu eenmaal de consequenties van een kind hebben. Maar je krijgt er ook zoveel voor terug! Want slow travel is niet erg, je ziet enorm veel gave en nieuwe dingen. En minder ver reizen is ook niet erg, want dichtbij zijn er zoveel mooie plekjes te ontdekken! En als blijkt dat reizen in een camper toch niks voor jullie als gezin is omdat je er toch teveel stress van krijgt, so be it. Ook goed. Als je maar van het leven geniet en er zijn zat andere avonturen te beleven!