Selecteer een pagina

Nu nagenoeg alle maatregelen omtrent corona zijn versoepelt, is heel Nederland zich massaal aan het oriënteren om toch nog op vakantie te kunnen deze zomervakantie. Niet naar een ver land, nee, in Europa en dan het liefst met eigen sanitair. En wat doe je dan als gezin met wat vakantiecentjes? Juist, je gaat een tweedehands camper kopen op marktplaats!

Het is de ideale manier van reizen en helemaal in tijden van corona! Toch ga ik je in deze blog vertellen waarom je nu juist NIET een tweedehands camper moet kopen aan de hand van mijn persoonlijke ervaring…en camperkennis.

Een tweedehands camper kopen via marktplaats

De meeste mensen die willen gaan beginnen met het maken van camperreizen, huren of kopen een tweedehands camper. Een beetje camper die gewoon nog rijdt en 4 wielen en een stuur heeft kost tweedehands tussen de 5000 en 15000 euro. Dit is geen kattenpis en zijn behoorlijke bedragen!

Ik schreef al eerder een blog met 15 tips voor het aanschaffen van een tweedehands camper via marktplaats. Zo benoem ik daarin dat het super belangrijk is om de tijd te nemen voor de aanschaf van een camper. De campers zien er op foto’s mooier uit dan ze in werkelijkheid zijn. En sommige gebreken zijn domweg niet op foto’s te zien.

Corona en campers, wat is het verband?

Vóór corona was het geen probleem om aan een degelijke tweedehands camper te kopen zonder dat je daarvoor de hoofdprijs betaalde. Maar de tijden zijn veranderd. Want wat heeft een camperreis wel wat alle andere soorten reizen niet hebben? Jep…eigen sanitair! En dit is precies wat iedereen nu wilt. Zelfs mensen die helemaal niet van campers of kamperen houden, zijn nu op zoek naar een camper. Want momenteel lijkt dat de enige manier om toch op vakantie te kunnen. En heel Nederland heeft maandenlang thuisgewerkt en wil nu WEG. Op vakantie. Met een camper tussen de 5000 en 15000 euro.

Een oververhitte campermarkt

Het gevolg van deze enorme toegenomen vraag naar betaalbare campers is een ontzettend oververhitte campermarkt die verdacht veel op de huidige huizenmarkt lijkt. Prijzen rijzen de pan uit en zijn alles behalve realistisch. Handelaren grijpen hun kansen en zetten hun oudste (verrotte) campers te koop om hier van mee te profiteren. Bezichtigen van campers is zelfs niet meer mogelijk als je later dan 2 uur reageert op een camper. Laat staan het uitvoeren van een aankoopkeuring.

Een case study: tweedehands camper kopen op marktplaats

Van de week zagen we een alkoof camper op marktplaats voorbij komen die leek te voldoen aan een aantal van onze eisen; genoeg zitplaatsen, driepuntsgordels achter in voor een autostoeltje, ruime alkoof, imperials en tussen de 6 en 7 meter. Oké, hij heeft geen airco en is niet boven het jaartal 2004 wat we eigenlijk zoeken. Maar wel een lage km stand en volgens de advertentie zijn alle papieren aanwezig. Zie hieronder de advertentie zodat je zelf ook even mee kunt kijken. Ziet er goed uit toch?

camper kopen op marktplaats voorbeeld 3 camper kopen op marktplaats voorbeeld 1 camper kopen op marktplaats voorbeeld 2

camper kopen op marktplaats omschrijving 2  camper kopen op marktplaats omschrijving

De bezichtiging

We hadden geluk. We waren de eerste die mochten bezichtigen. De betreffende verkoper had in 1,5 uur tijd al meer dan 20 reacties gekregen! Hij liet de berichten zien. Mensen die boos waren omdat ze hem niet direct konden reserveren en zelfs opkopers genaamd ‘De Camper Discounter’ die een hoger bod deden en direct in de auto zouden springen om hem op te halen.

Maar dat deed hij niet, wij mochten langskomen. Het was toevallig bij ons om de hoek dus dat was fijn. In mijn hoofd had ik de camper al gekocht. Je mag weten dat ik al 3 keer een camper had willen bezichtigen waarbij ik nét te laat was. Mentaal doet dat dus wat met je. Je hebt het idee dat je de gelukkige bent omdat je nu ‘mag’ komen bezichtigen.

De beste man ontving ons vriendelijk bij hem thuis en we kregen wat te drinken aangeboden. Waar is de camper, dacht ik even? 45 minuten lang heeft hij ons verteld over zijn eigen camper, huis in het buitenland en verleden banen. Tussen neus en lippen door vertelt hij dat deze camper naast hem in de stalling al 4 jaar stil stond, zonde en hij is nu zo aardig hem door te verkopen. De garage had nog gezegd dat de verkoopprijs veeeelste goedkoop was, hij was gek! Dit was niet helemaal wat ik verwacht had. In de advertentie leek het namelijk alsof hij gewoon de eigenaar was. Geen goed teken.

De camper zag er van buiten pico bello uit! Helemaal wit schoongepoetst. We waren verrast door de binnenruimte, het was licht en ruim. De bestuurderscabine was ook helemaal schoon. Ook onder de motorkap glom zelfs de binnenkant van het oliedopje. Zo’n professionele reiniging wekt dus eigenlijk een beetje wantrouwen op.  Dit klopt niet helemaal voor een camper uit 1999, bedacht ik mij. In de woonruimte rook het echter wat muf.

Ook de papieren bleken niet alle onderhoudspapieren te zijn, maar alleen de originele gebruiksaanwijzing van bijna 30 jaar oud in het Duits. De distributieriem zou vervangen zijn, maar door de professionele reiniging was de notitie in de motorkap weggespoeld. Nee, er waren verder geen papieren van aanwezig…

Hoewel de camper er dus op het eerste gezicht goed uitzag, checkte ik het dak. Een alkoof staat bekend om zijn vochtproblemen. Ik zag al wat bubbels op het plafond binnen. Ik probeerde mijzelf nog wijs te maken dat dit vast van de douche kwam (dat beaamde de verkoper natuurlijk, en zijn eigen camper rook nog veeeel muffer). Maar toen ik het kastje naast de douche opentrok, wist ik direct dat deze camper het niet ging worden. In het hoekje kwam de plaat tegen het plafond een beetje los. Ik stop mijn vinger ertussen, en het was letterlijk alsof ik mijn vinger op een spons duwde. Het dak was kuis verrot en doordrenkt met water.

Voor de vorm checkte ik het dak van boven nog even. Er lagen 2 platen op wat voor mij een bevestiging was van eerdere lekkage. Als dit goed opgelost is, is dit op zich geen probleem. Maar in dit geval is het een oude camper en zijn de kitnaden van deze platen gaan uitdrogen en loslaten. Vervolgens heeft hoogstwaarschijnlijk de beste professionele schoonmaker de hoge druk op het dak gezet met als gevolg dat alles weer compleet doordrenkt was! Een voordeel voor mij, want daardoor kon ik de lekkage makkelijk spotten. De verkoper deed nog één poging om me over te halen dat het toch gewoon opnieuw gekit kon worden?

Voor mij was het einde verhaal. Jammer natuurlijk, maar beter dan een verrotte camper kopen. Je moet weten dat vochtproblemen, zeker bij oudere campers, eigenlijk direct een no-go zijn voor de aanschaf. Garages beginnen niet eens aan het repareren, omdat je niet weet wat je nog meer tegenkomt. Daarnaast lopen de kosten gemakkelijk op in de duizenden euro’s. En geloof mij, overnachten in een vochtige camper is geen pretje én slecht voor de gezondheid.

Nog voordat we weg zijn, begint de verkoper de andere geïnteresseerden te berichten. Geloof mij, deze camper is binnen een paar uur verkocht aan een gezinnetje wat het vochtprobleem door enthousiasme over het hoofd ziet, en dolgraag er even tussenuit gaat en een fijne vakantie tijd heeft. Maar ik ben blij dat we het niet gedaan hebben.

Het is het niet waard: 7 redenen waarom je nu géén camper moet kopen via marktplaats

Geloof mij, deze camper had ons meer ellende gekost dan dat het plezier gebracht had. Inmiddels heb ik gelukkig genoeg ervaring met het kopen en verkopen van campers om dat met zekerheid te zeggen. En ik geloof er ook in dat het op dit moment beter is dat ook jij stopt met zoeken naar een tweedehands camper voor je vakantie. Huur er één of boek een ander soort vakantie, of blijf gewoon lekker thuis :).

Dit is een gekkenhuis en als je nog niet overtuigd bent, leest dan deze 7 redenen nog maar even door:

  1. Je bent enorm veel tijd kwijt om überhaupt een camper te kunnen bezichtigen, je zult de hele dag op marktplaats moeten rondbrengen.
  2. De campers in de prijsklasse 5000 tot 15000 zijn enorm overprijst momenteel. Zodra het hoogseizoen afgelopen is, is de kans groot dat de prijzen weer dalen.
  3. Campings en camperplaatsen in Nederland zijn overvol deze zomervakantie, bespaar jezelf de moeite.
  4. Je hebt geen bedenktijd en moet direct beslissen, dit is niet de manier waarop je een camper kunt kopen en lijkt meer op een mentaal spelletje.
  5. Doordat je geen kans hebt om een aankoopkeuring uit te voeren, is het lastig gebreken op te sporen.
  6. Er zitten veel handelaren tussen die de campers voor een goedkope prijs kopen en voor meer verkopen aan leken die geen verstand hebben van campertechniek. En zelfs particulieren kunnen handelaren zijn, zoals in ons geval.
  7. Campers zien er vaak mooier uit dan dat ze daadwerkelijk zijn. Heeft de camper bijvoorbeeld een professionele reiniging ondergaan, of zijn de velgen extreem schoon? Dan is de kans groot dat er verborgen gebreken zijn zoals bijvoorbeeld roest.

Besluit je toch een camper via marktplaats te gaan kopen? Dan heb ik de volgende tips voor je:

  1. Neem iemand mee die verstand heeft van campers.
  2. Is een camper te goedkoop om waar te zijn? Dan is dit ook vaak het geval.
  3. Staat een camper er op dit moment langer op dan 4 dagen? Dan betekent dat dat er waarschijnlijk iets mis is.
  4. Is er geen onderhoudsgeschiedenis aanwezig? Koop hem dan niet!
  5. Heeft de camper vochtschade of oude vochtschade? Niet kopen als je geen aankoopkeuring kunt uitvoeren.
  6. Heeft de verkoper er zelf nooit in gereisd of is het een handelaar? Liever niet doen.
  7. Sluit een goede camperverzekering en reisverzekering af voordat je op reis gaat, zodat je gedekt bent bij pech onderweg.
  8. Ga eerst een weekendje met de camper weg om hem te testen en te kijken of er gebreken zijn die je moet fixen voordat je échte vakantie begint!

 

Lees ook onze 15 aankoop tips voor een tweedehands camper eens door voor meer do’s en don’ts voor het kopen van een camper via marktplaats!

 

Tot slot, heb je er wel eens over nagedacht om eerst een camper te huren? Je ervaart dan wel de vrijheid maar niet de rompslomp van het bezitten van een camper!