Selecteer een pagina

Nederland staat natuurlijk bekend om zijn overschot aan water. Er is geen gebrek aan meren en rivieren in ons land. Sommige van deze plekken kunnen prachtige ervaringen bieden, en varen hoort er toch wel bij in ons mooie land.

Daarom hebben wij een lijstje gemaakt van 10 bijzonder mooie plekken om te varen in Nederland. Elke plek op deze lijst biedt de mogelijkheid om een boot te huren en hebben we een toffe camperplaats uitgezocht!

Giethoorn

Als eerste op de lijst van de mooiste plekken om te varen in Nederland staat Giethoorn. Beter bekend als het Venetië van Nederland. En Giethoorn doet deze titel zeker eer aan, vaar door prachtige steegjes en door de hele stad. Vrijwel alles is hier bereikbaar met de boot, en varen door Giethoorn is dan ook een hele bijzondere ervaring om mee te maken.

In en rond Giethoorn zijn vakantieparken beschikbaar aan het water, hier is het mogelijk om een sloep te huren om dit prachtige stadje zelf te verkennen! Zeker met de huidige reis restricties omtrent het coronavirus is dit dé manier om toch een beetje in Venetië te zijn.

Giethoorn, camperplek en varen

 

 

Camperplaats Hoeve Montigny

Het is lekker vertoeven bij veehouderij Hoeve Montigny. Uniek hier is dat je de koeien kunt voeren en melken. Als je geluk hebt dan wordt er misschien een kalfje geboren en kun je die melk geven. De gastvrije hoeve ligt aan een rivier en weg die je zo met de boot of fiets naar Giethoorn brengt. Ook zijn zij partner van ACSI! Via deze link kom je op de website van ACSI, typ Giethoorn in en je komt uit bij Hoeve Montigny uit!

 

De Elfstedenroute

Plek 2 op onze lijst is ingenomen door de Elfstedenroute. Bij de naam denk je natuurlijk meteen aan de bekende schaatswedstrijd, maar die hebben we sinds 1997 niet meer meegemaakt. Gelukkig is er geen ijs nodig om van deze prachtige tocht te genieten.

De gehele Elfstedenroute kan je ook per boot afleggen, en dat is toch een stuk comfortabeler dan al dat schaatsen! Deze route brengt je dwars door het prachtige Noorden van ons land, en biedt veel mogelijkheden tot vermaak. Zo kom je langs verschillende dorpjes, en ook enkele musea zoals het Scheepvaartsmuseum!

In de meeste grote plaatsen op de route is het mogelijk om een boot te huren. Dit is de perfecte tocht voor iedereen die de Elfstedentocht wil (her)beleven zonder daar nog jaren op te hoeven wachten!

Camperplek Ottenhome

Bij de jachthaven van Ottenhome kun je zeilboten en sloepen huren. Zij hebben daarnaast ook een leuke camperplaats bij de jachthaven! Er is 24/7 bewaking en het zeilcafe om na te borrelen.

Jachthaven Ottenhome, huurplek voor boten

Bergen

Bergen is een dorpje in Noord-Holland dat op veel vlakken vergelijkbaar is met het bekende Giethoorn. Veel plekken in het dorp zijn bereikbaar per boot, en je kan moeiteloos naar grotere waterplassen varen zoals bijvoorbeeld het Egmondmeer.

Ook het dorpje zelf is erg aan te raden, het is rustig en erg gezellig met veel restaurantjes. Het wordt ook wel het kunstenaarsdorp genoemd en is de perfecte plek om Hollandse cultuur te ervaren.

Tip: Je kunt van Alkmaar door de sluispolder naar Bergen varen! Een oer-Hollands tafereel.

Hoeve Amara

Deze leuke plek ligt centraal tussen Alkmaar en Bergen in de Zuurven polder. Je kunt er onspoten groente, fruit kopen en eitjes van de boerse kippen. Een yogales of boswandeling in de omgeving maakt de ervaring compleet!

De grachten in Amsterdam

Op een lijst van bijzondere plekken om te varen kunnen de grachten van onze hoofdstad natuurlijk niet ontbreken.

De grachten van Amsterdam hebben eigenlijk vrij weinig uitleg nodig, deze waterweggetjes lopen dwars door de bruisende hoofdstad van ons land. Er zijn meer dan genoeg plekken om een sloep te huren, en varen door de grachten van Amsterdam is een werkelijk onvergetelijke ervaring.

Geniet van de pracht en praal van de stad, en sluit de dag af op één van de vele terrasjes in Amsterdam.

Camping Zeebrug Amsterdam

Deze camping heeft van alles om je weken bezig te houden. Een groot recreatiemeer, een buitenzwembad, kruidentuin, bossen en binnen 20 minuten in het bruisende hart van Amsterdam! Camping Zeebrug ligt omringt door water, dus je kunt alle kanten op met een fluisterboot of sloep!

Reserveren kun je op de eurocamp website doen, typ dan zeebrug Amsterdam in en je krijgt veel uitgebreide informatie, zoals tarieven en andere mogelijkheden!

Haarlem

Dicht bij Amsterdam zijn de grachten van Haarlem net zo mooi, en een stuk minder druk! Als je in een minder toeristische omgeving wilt genieten van een prachtig stelsel aan grachten dwars door een grote stad is Haarlem een goed alternatief.

Een mooie vaarroute is richting Spaarndam, de molenplas en de Mooie Nel! Maar er zijn genoeg opties om aan te meren en te genieten wat Haarlem allemaal te bieden heeft.

 

Camping De Liede

Aan de rand van Haarlem ligt camping de Liede van de familie Bijvoet. De camping is gelegen aan een rivier en een recreatie plas. Je kunt er fietsen, windsurfen en eindeloos wandelen. Kortom een plek waar je weken kan staan!

Je kunt reserveren via de ACSI website, Typ “camping de liede” in en je krijgt alle info over deze mooie camping aan het water.

Camping de Liede, huur een boot en ga varen

 

Nationaal Park de Biesbosch

Voor nummer 6 op onze lijst van de mooiste plekken om te varen gaan we weg van de grote steden, en duiken we de natuur in. Nationaal Park de Biesbosch staat bekend om de bever, die zou je kunnen spotten vanaf de kleine talloze kreekjes die het park heeft.

Er zijn hier op meerdere plekken bootjes te huur. Nationaal Park de Biesbosch is perfect als je is echt goed tot rust wilt komen in de prachtige natuur!

Camping Oud Drimmelen

Deze leuke camping ligt op de ideale plek om de Biesbosch te ontdekken. In Drimmelen kun je bootjes huren en vanaf de lage zwaluw kun je te voet met het pondje over naar het nationale park. Reserveren kun je via de ACSI website, typ “camping oud Drimmelen” in en je krijgt alle informatie zoals tarieven en locatie. Een aanrader!

Hier alvast een voorproefje 😉

Nationaal park de Alde Feanen

Voor nummer 7 op de lijst blijven we nog even in de natuur, deze keer in het prachtige Friesland. Friesland staat bekend om zijn prachtige vaargebieden en de Alde Feanen is geen uitzondering. Geniet hier van de prachtige natuur in een mooie sloep. Met een beetje geluk kun je zelfs dieren zoals otters of aalscholvers spotten!

Varen op De Alde Feanen is een bijzondere ervaring, met veel gave dingen om te ontdekken. Waan je hier een echte ontdekkingsreiziger of kom volledig tot rust, wat je hart ook begeert het is mogelijk op de Alde Feanen!

Luxe camping It Wiid

Midden in het natuurgebied ligt de 5 sterren camping; It Wiid. Hier kun je gemakkelijk een sloep huren om de Alde Feanen in te varen.

 

Nationaal Park de Weerribben-Wieden

Nederland heeft geen gebrek aan prachtige natuurparken, en dat blijkt ook weer uit nummer 8 op onze lijst, namelijk Nationaal Park de Weerribben-Wieden! Dit prachtige park ligt dicht bij Giethoorn, en is één van de grootste moeraslandschappen van Europa.

Combineer de Weerribben met een dagje Giethoorn voor de ultieme Nederlandse vaar ervaring. Dit is de perfecte plek om een bootje te huren om binnen de kortste keren volledig tot rust te komen.

Geniet van het bijzondere moeraslandschap om je heen, en spot een paar van de bijzondere diersoorten die hier leven. Dit is de ideale plek om even te ontsnappen uit de drukte van het bruisende Giethoorn om tot rust te komen!

Camperplaats Hoeve Montigny

Hoeve Montigny ligt vlakbij Giethoorn en dus ook bij de Weerribben-Wieden! Deze Hoeve is gastvrij en betrekt haar gasten graag bij jet melken en voeren van de koeien! Typ Giethoorn of Hoeve Montigny in, op de ACSI website bij “waar ga je naartoe” en je krijgt nog meer uitgebreide informatie over de Hoeve!

Hoeve Montigny, een camperplek basis om te varen in Nederland

 

De Loosdrechtse Plassen

Nummer 9 op onze lijst van de meest bijzondere plekken om te varen in Nederland is bemachtigd door de Loosdrechtse Plassen.

Op het eerste gezicht lijkt er niet zoveel bijzonder aan deze plas, maar het is werkelijk een paradijs voor watersporters. Je kan hier perfect leren zeilen of windsurfen, en eigenlijk alle andere watersporten die je maar kan bedenken. Ook als je niet van plan bent een nieuwe sport te leren, bieden de Loosdrechtse plassen nog steeds meer dan genoeg rust en vreugde voor een normale rondvaart.

Geniet van de watersport sfeer omringd door prachtige natuur op dit bijzondere stukje Nederland. Er zijn meerdere plekken beschikbaar om boten te huren, je kan hier ook zeilboten of zelfs kano’s huren!

Camping Doornenbal 

Een boerencamping in de polder van  Nieuwersluis. Dit is een leuke basis om de rest van de plassen te ontdekken!

De Waddenzee

Tenslotte mag de Waddenzee natuurlijk niet ontbreken op onze lijst. De Waddenzee en zijn eilanden zijn kenmerkend voor de Nederlandse natuur, en een vaartochtje over deze beroemde zee zal dan ook niet misstaan.

Er is veel te doen op de Waddenzee, zo kan je hier met een beetje geluk een scala aan diersoorten bekijken, waaronder zeehonden! Ook is het een mooi water met een rijke geschiedenis. Er worden zelfs rondvaarten aangeboden op vissersschepen waar je vervolgens je eigen vangst mag opeten! Of je nou zelf wilt varen of op een rondvaart wilt, de Waddenzee heeft meer dan genoeg mogelijkheden om een boot te regelen. Dus wacht niet langer en geniet van dit bijzondere stukje Nederland!

Camping Waddenzee

Vanaf deze camping kun je naar het strand en de Waddenzee lopen. Voor reserveringen kun je op de website terecht.

 

Nederland ligt vol plekken om te varen

Al met al hoort varen bij de Nederlandse cultuur. Een Nederland zonder water is niet voor te stellen, en wij zijn met ons kleine landje dan ook trots op onze watercultuur. Deze lijst geeft je een start om het varen met camperen te combineren. Maar er zijn nog genoeg andere bijzondere plekken in Nederland om te genieten van een rondvaart.

Heb je een persoonlijke favo vaarplek met een camperplek? Laat het ons weten op Instagram.

Wil je een keer een camper uitproberen? Huur er een via onze DEAL pagina en krijg tot wel 30 euro KORTING!!